Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Alfától az...

2012. december 29. 16:15 - Surányi Géza

Aki a régi Forma-1-es csapatok történetét szeretné megismerni, annak szó szerint az Alfánál, egészen pontosan az Alfa Romeo-nál kell kezdenie a tájékozódást. Ehhez ideális kellék David Venables: First Among Champions című könyve. Megvallom őszintén, mikor Venables nevét megpillantottam a borítón kissé szkeptikus lettem, hiszen a szerző más művei, mint például a French Racing Blue, vagy a Classic Motor Racing Circuits of Europe nem hagyott bennem mély nyomot. Szerencsére félelmem nem bizonyult megalapozottnak, hiszen az egykori ügyvéd Alfa Romeo-ról íródott könyve kitűnő alkotás.

A szerző az előszóban leírja, hogy nem csupán korabeli újságokból és könyvekből dolgozott, de betekintést nyerhetett az Alfa Romeo gyár archívumába is. Azokban az esetekben, ahol két forrás egymásnak ellentmond (ez könnyen előfordulhat egy évszázaddal ezelőtti történések esetén!), Venables tényekkel kísérli meg alátámasztani, melyik változat lehet igaz.

A könyvből megismerhetjük az Alfa Romeo autósport-történelmét a kezdetektől az ezredfordulóig, már ami az együléses versenyautókkal való versenyzést illeti. Külön érdeme a műnek, hogy Venables az Alfa Romeo politikai döntéseinek hátterét is bemutatja, melynek megértéséhez szükséges volt a kor történelmének ismertetése. Ennek érdekében a könyv egyes részein szinte átmegy történelemkönyvbe, így az olvasók megismerhetik az I., ill. a II. Világháború kirobbanásának körülményeit, elsősorban Olaszország szemszögéből. Aki ezekre már nem emlékszik a tanulmányaiból (mint e sorok írója), az nagyon hasznos és érdekes ismeretekkel gyarapodhat.

alfa_romeo.JPG

A szerző bevallja, hogy legszívesebben lezárta volna a történet 1951-nél, mikor az Alfa Romeo kivonult a Forma-1 világbajnokság színpadáról. A történeti hűség kedvéért azonban nem maradhatott ki a fellángolás korszaka, vagyis az 1977 és '85 között eltelt évek. Érzékelhető, hogy ez a kevésbé dicsőséges periódus kevésbé hozta lázba Venablest, így ez a rész egy picit összecsapott a könyvben. Ettől eltekintve a First Among Champions nagyszerű olvasmány, minden autósport rajongónak ajánlott.

Mint a fényképen is látható, sajnos az én példányom borítója kissé meggyűrődött a szállítás során. A könyvet egyébként jó pár éve, egy árleszállításkor szereztem be mindössze 10 fontért. Sajnos ma már egy kisebb vagyont, azaz 65-70 fontot is elkérnek az antikváriumok egy jó állapotban lévő kötetért.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr644931808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása