Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Ayrton Sennáról - egész másképp

2018. február 04. 10:19 - Surányi Géza

Alighanem Ayrton Senna a Forma-1 történetének legellentmondásosabb versenyzője. Briliáns tehetséggel volt megáldva és olyan dolgokat tett az autóval, melyre más talán nem volt képes. De létezett egy másik oldala is: öntörvényű volt és időnként életveszélyes dolgokat tett a pályán. Mondom ezt annak ellenére, hogy a több, mint három évtizede tartó Forma-1 rajongásom idején ő volt az egyetlen versenyző, akinek szurkoltam. (És ha azt lehet szurkolásnak nevezni, akkor talán az örök utolsó Piercarlo Ghinzaninak is, akit ebben a bejegyzésben említettem meg.)

A brazil versenyző már életében legendává vált (aki nem hiszi el, nézze meg a Racing is in my Blood című dokumentumfilmet), tragikus és rejtélyes halála pedig mítosszá emelte őt. Ez az írás azonban véletlenül sem azért született, hogy az ő személyiségét vagy versenyzési stílusát értékeljem, és kérem, hogy a kommentelők se tegyék ezt! Sokkal inkább azért, hogy bemutassak egyet, a polcomon található tizenhat(!) Senna könyvből, mely valamennyi közül a legkülönlegesebb. Sőt, talán a teljes gyűjteményem legegyedibb darabja.

Merthogy a fent leírtak miatt Ayrton Senna élettörténetének megírásában annyi szerző látott fantáziát, hogy megszámlálhatatlanul sok könyv jelent meg róla. Élen járt ebben Christopher Hilton, akinek Hard Edge of Genius című munkáját 1991-ben magyar nyelven is kiadták. Az évek során a szerző újabb és újabb könyveket írt, és a mikor már mindenki azt hitte, hogy nem tud újjal előrukkolni a Haynes kiadóval együttműködve megalkotta a jelen bejegyzés témájául szolgáló művet. A 2009-ben megjelent könyv az Ayrton Senna: Memories and Momentoes from a Life Lived at Full Speed címet kapta. Hilton és a kiadó az írás során a Senna család teljes támogatását élvezte, így kétszáz, sohasem látott(!) fotó díszíti a könyvet. A család olyan titkokat is elárult, melyet korábban sohasem, így még az is rengeteg újdonságot olvas a szövegben, aki már jól ismeri a brazil klasszis életét. Ezúttal a szerző elsősorban Senna pozitív tulajdonságait méltatta, de egy ilyen stílusú könyvhöz, pontosan ez illik. Gondolom a kedves olvasók már tűkön ülnek, hogy megtudják, hogy mitől olyan különleges ez a könyv. Talán az a legszerencsésebb, ha megpróbálom ezt élő, egyenes adásban megmutatni!

senna-1.jpg

A díszdoboz hátulja és a maga a könyv

Ha kezébe veszi az ember, akkor rögtön feltűnik, hogy egy díszdobozos könyvről van szó, mely már önmagában is ritkaság. A könyvet kivéve látható, hogy egy finoman kidolgozott, mutatós darabban van dolgunk. De az igazi meglepetés a kinyitás után éri az olvasót! A könyvben ugyanis átlátszó "zsebek" vannak (összesen 13 darab), melyben Senna életéhez kötődő dokumentumok találhatóak faximile formában! Ilyen például a keresztlevele (melyben Airton néven szerepel), iskolai bizonyítványa, versenyzői licencei, kézzel írott levelei és még számos érdekesség. Félelmetes, hogy némelyik másolata annyira élethűre sikeredett, mintha az eredetit tartaná a kezében az ember! A jelenséget talán a Bruno Sennával való találkozásomhoz tudnám hasonlítani: mikor egy személyes interjú során felém fordult, és megláttam fekete-arany Lotusos sapkája alól kikandikáló göndör fürtjeit, barna szemeit és kissé szeplős arcát, egy pillanatra azt hittem, hogy Ayrton mellett ülök! Nagyjából tehát ilyen hatást gyakorol az olvasóra ezeknek a dokumentumoknak a kézbe vétele, melyből összesen mintegy harminc darab található a könyvben.

senna-2.jpg

Az a bizonyos "zseb" ami sok kincset rejt

Ha ez az információ eljut hozzám, akkor a megjelenés után azonnal megvásárolom a könyvet, de aztán még vártam néhány hónapot, és végül az eredeti 30 fontos ár helyett, 19-ért (azaz mintegy hétezer forintért) kaparintottam meg. (Ráadásul ingyen ide is szállították!) A leírtak alapján nem is kérdés, hogy egy hasonszőrű Senna rajongónak sem hiányozhat a gyűjteményéből ez a kötet. Csak az bökkenő, hogy ritka, mint a fehér holló! Mikor ezeket a sorokat gépelem, összesen öt darab található az egyik legismertebb internetes bolt kínálatában, és a legolcsóbb használt kötetet 75 fontért (azaz 27 ezer Ft-ért) kínálják. A legkedvezőbb árú új példány ára kétszer ennyi, de egyes könyvkereskedők több mint félmillió forintot szeretnének kapni a birtokukban lévő hibátlan kötetért!

senna-3.jpg

A díszdoboz első oldala és az említett levél

Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy ez a mű tette fel a koronát Christopher Hilton munkásságára, aki 2010 őszén, 65 éves korában elhunyt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr6613600241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.