Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Nagy, nagyobb, mégnagyobb

2018. május 19. 09:56 - Surányi Géza

A bejegyzés címe nem az én fantáziám szüleménye, hanem az egyik kedvenc együttesem az A.D. Stúdió (igen, lehet röhögni!) második albumán található egyik dal címe. Persze Auguszt Bárió és társai nem arról a két könyvről énekelnek, amiről ebben a bejegyzésben fogok szólni, mégis tökéletesen rájuk illik ez a furcsa cím. A kötetek ugyanis hatalmas méretükkel tűnnek ki a könyvespolcon sorakozó társaik közül.

Az egyikük a Brothers Rodriguez címet viseli, melyből egyből látható, hogy nem egy, hanem két versenyző életéről szól: a Rodriguez testvérekéről. A Forma-1-ből és a sportautók világából ismert testvérpár történetét egy igazán impozáns könyvből ismerhetjük meg. A tíz évvel ezelőtt megjelent kötet 607 oldalas, mely egy életrajzi mű esetén nem is számítana soknak (lásd az 576 oldal című írásomat), azonban ehhez 33 centiméteres magasság és 6,1 centiméteres vastagság társul! Így lexikonméretű alkotás súlya - nem saját mérés szerint - 3,7 kilogramm! További megdöbbentő adat, hogy a mű négyezer(!) darab fotót tartalmaz. Pedig a két, nagy tehetséggel megáldott Rodriguez fivér együtt mindössze ötven évet élt - ennek tükrében talán még furcsábbnak tűnhet a nem mindennapi terjedelem.

rodriguez.jpg

Tartós időtöltésnek ígérkezik könyv elolvasása

Bevallom őszintén eddig még nem mertem nekilátni a 220 ezer(!) szóból álló mű olvasásának, hiszen erősen korlátozott szabadidőmre való tekintettel el sem tudom képzelni, hogy mikor érnék a végére. Mindenesetre az interneten található visszajelzések rendkívül pozitívak, a hozzászólások a szerző, Carlos Jalife munkáját dicsérik. A mű eredetileg spanyol nyelven jelent meg, majd az amerikai David Bull Publishing jelentette meg angolul. Az ára a méretének megfelelően elég horrorisztikus (150 dollár) volt, most 90-ért árulják, akciósan. Ehhez még persze jelentős postaköltség (sőt ha az éber határőrság elkapja a csomagot akkor még vám és ÁFA) is társulhat, így érdemes európai eladót keresni. Sajnos pillanatnyilag náluk sem lehet 67 fontnál (azaz 24 ezer Ft-nál) olcsóbban megvásárolni ezt a vaskos művet.

Nagyjából hasonló összeget kell áldozni a McLaren: 50 Years of Racing című könyvre, mely a csapat megalapításának fél évszázados jubileuma alkalmából, 2013 szeptemberében jelent meg. A mű a könyvespolcom legmagasabb darabja, 38,1 centiméteres! A könyv kinézete a munka- és rendmániás Ron Dennis stílusára vall, (a megjelenés időpontjában még ő volt a csapat főrészvényese) hiszen a könyv gyönyörű. A minőségi papírra nyomtatott szöveghez tökéletesre retusált (de nem mesterségesen feljavított) fotók társulnak. A mű elsősorban ezekre fókuszál, ezért sokkal fogyaszthatóbb, mint a fentebb említett életrajz. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tartalmazná a csapat teljes történetét, de csak közepesen részletes formában. A remekül megírt tartalomra az elismert szakíró, Maurice Hamilton neve a garancia. A 304 mű kiolvasása így egyáltalán nem nehéz feladat, mely közben szívesen veszik el az ember a fotók tanulmányozásában

rodriguez-mclaren.jpg

A könyvek méretét jól érzékelteti a középre elhelyezett,  30 cm-es vonalzó

Ez a mű tehát elsősorban a csapatért rajongók számára ajánlott, ha csak nem olyan szerencsések, mint én, és nem lepi meg őket a Prestel Publishing egy tiszteletpéldánnyal. Sajnos a Rodriguez mű esetében nem volt ilyen szerencsém, a David Bull Publishing sosem volt hajlandó a könyveiből küldeni. Pedig még a magyar származású szerző, Wimpffen János is közben járt az ügyben...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr7113262803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.