Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Súlyos egyéniségek

2016. augusztus 14. 18:26 - Surányi Géza

Ha valaki akár kényszerűség (mondjuk lakásfestés), akár rendrakás kedvéért le- és visszapakolja a könyvszekrénye teljes tartalmát, akkor döbben rá, hogy bizony a kötetek nem is olyan könnyűek. Ez akkor válik még nyilvánvalóbbá, ha egyszerre nem egy, hanem három- négy könyvet próbálunk fel- vagy lerakni. Létezik azonban egy mű, melynek pakolászása (sőt akár önmagában az olvasása is) egy súlyzózással ér fel. Pierre Menard: The Great Encyclopedia of Formula 1 c. alkotásáról van szó.

encyclopedia-2.JPG

Ez a 2004-es kiadás két kötetben

A szerző egészen érdekes oldalról dolgozta fel a Forma-1 világbajnokság 1950 óta íródó történelmét. Ahelyett, hogy rövid szócikkek formájában mutatta volna be a versenyzőket, a csapatokat, a pályákat, kizárólag a csapatok történetét vetette papírra, mégpedig meggyőző részletességgel. A választás telitalálat, hiszen jelentős számú olyan könyv látott már napvilágot, mely a sportág legnagyobb egyéniségeit gyűjti csokorba, de olyan, mely a csapatokról szól, talán még egy sem. A jól megválasztott forma mellé nagyszerű tartalom párosul. A szerző ugyanis nem csupán az istállók eredményeit veszi sorra évről-évre, hanem számos háttér-információval is szolgál a megalakulástól a megszűnésig. Így eredményfelsorolás helyett a Forma-1-ben valaha megforduló csapatok teljes történetét kapja meg az olvasó egy műbe sűrítve.

encyclopedia-3_uj.JPG

A díszdoboz sajnos szállítás közben megrepedt

Pierre Menard 14(!) évig dolgozott a művön, mely nem csak a szöveg megírásából, hanem négyszáz, elképesztő minőségű rajz elkészítéséből is állt. A szerző ugyanis a valamennyi csapat valamennyi modelljét lerajzolta, csak néhány "alkalmi fellépő" maradt ki a könyvből. A rajzok nem pótolják, csak kiegészítik a könyv nagyszerű fotóanyagát, melynek forrása a méltán híres Cahier-archívum. A szöveg eredetileg francia nyelven íródott, mely időnként érződik is, de a fordításra ennek ellenére nem lehet panasz.

Ez azonban "csak" a mű egyik fele. A másik, csaknem ugyanilyen hosszúságú szekció tartalmazza valamennyi világbajnoki futam rajtfelállását, végeredményét és legtöbb esetben még a körtáblázatot is. Ezek az információk a második kötetben találhatóak meg, hiszen (eredetileg) egy kétkötetes műről volt szó. Az első kiadás a világbajnokság ötvenéves évfordulója alkalmából látott napvilágot az ezredfordulón. Négy év múlva jött a folytatás, majd 2007-ben a harmadik kiadás (mely eredeti, francia nyelven már az ötödik volt a sorban), immár három kötetben. Azóta - talán a gazdasági válság következtében? - nem jelent meg újabb, bővített kiadás.

És hogy miért jeleztem az elején, hogy a pakolászás felér egy konditermi gyakorlattal? Nos, mivel a szöveget kitűnő minőségű papírra nyomták és a harmadik kiadás hossza meghaladja a 900 oldalt, a háromkötetes, díszdobozos kiadás súlya közel nyolc és fél kiló! Ha valakinek elbírja ezt a könyvespolca, érdemes fontolóra vennie a mű megvásárlását. Érdekes módon a második kiadás szerezhető be legolcsóbban, a harmadikért - még használtan is - elég szép összeget kell kiadnunk. A legfájóbb költség alighanem a szállításnál fog jelentkezni, mivel a már említett gazdasági válság óta jelentősen megugrottak a postaköltségek Európában... Némi szerencsével azért lehet találni olyan kereskedőt, amelyik fix tarifával dolgozik és ha elég szépen kérjük, talán nem számít fel pótdíjat!

encyclopedia-1_uj.JPG

 A második kiadás csak 7,3 kilogramm súlyú

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr888784026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása