Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Csomagot hozott a pósta...

2012. október 11. 16:39 - Surányi Géza

...mégpedig nagyot! Ez az u.n. M-zsák, ami a nyomtatott anyagok (könyvek, újságok, stb.) küldésének egy viszonylagosan olcsó módja. A dolog lényege az, hogy a könyveket a hagyományos csomagokhoz hasonlóan egy dobozba kell becsomagolni, melyet a feladáskor a képen látható postazsákba teszik és lezárják. Hogy ennek mi értelme van, azt senki ne kérdezze tőlem, így azonban húsz kilogrammig tűrhető áron lehet küldeni a világ minden tájára. Bár hátránya is van: az M-zsákokat nem légipostával szállítják, így ha Amerikából adnak fel egy ilyet, hónapokig is eltarthat, míg Európába ér.

m.JPG

Most azonban nem azért láttam neki az írásnak, hogy az M-zsákról értekezzek, hiszen egy könyvtáros szemszögéből sokkal fontosabb annak tartalma, nemde? Nos, a kibontás után három könyv került elő, melyek sajnos némileg megsínylették a viszontagságos utat az Egyesült Királyságból, ráadásul valószínűleg az feladáskori állapotuk sem volt olyan kiváló, mint az eladó ígérte. (Csupán az vigasztal, hogy az eredeti árhoz képest jelképes összeget kellett fizetnem értük.) Sebaj, nézzük miről is szólnak! A három kötet közös vonása, hogy mind a 2009-es év végén kerültek a könyvesboltok polcaira. Ebből már alighanem leszűrhető, hogy Jenson Button és az akkor még létező Brawn csapat sikerét hivatottak "megénekelni".

Az első az egyik legismertebb és legtermékenyebb szakíró, Alan Henry munkájának gyümölcse, a címe pedig Jenson Button: A World Champion's Story. A közepes méretű könyv végigkíséri az újdonsült világbajnok teljes pályafutását a gyerekkortól cím megnyeréséig. A szöveg nem túlzottan részletes, de sok-sok fényképpel illusztrált, ráadásul a könyv is szép kiállítású. Még ugyan nem olvastam, de Henry korábbi munkásságát ismerve nem lehet rossz olvasmány.

A második kötet, a My Championship Year, teljes egészében Button bajnoki évéről szól. A könyv egyes szám első személyben íródott, de kétlem, hogy a sztorit maga Jenson vetette volna papírra. Sokkal valószínűbb, hogy a vele készített interjúkat követően vállalta el valaki, hogy a történet könyvvé formázza. (Ezt angolul ghostwriting-nak  hívják.) Nincs ebben semmi szégyellni való, mégis illett volna a titokzatos szerkesztő nevét is megemlíteni a kötetben.

Végül a harmadik könyv a sikerkovácsról, Ross Brawnról és csapatáról szól, a címe The Brawn Story: The Man and the Team That Turned Formula 1 Upside-down. A mű szerzője Christopher Hilton, aki az egyik legellentmondásosabb Forma-1-es szakíró volt. (Sajnos két évvel ezelőtt - mindössze 66 évesen - elhunyt.) A kritikák alapján ez a mű sajnos nem éppen a szerző legjobban sikerült alkotásai közé tartozik, mert épp a legérdekesebb momentumokról ír csupán nagy vonalakban (mint például a csapat születése), míg a máshol is megtalálható történésekre (lásd a 2009-es év versenyeinek bemutatása) túl sok figyelmet fordít. Ezek után kíváncsi vagyok, milyen is valójában a könyv! Hátha kellemes csalódás ér...

jenson.JPG
Ennyit mára. A bloggal kapcsolatos észrevételeket és hibajelzéseket a gsuranyi@formula.hu címre várom!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr724819790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása