Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

A tökéletes társ

2020. február 23. 16:02 - Surányi Géza

A közvetítésekben szegény téli időszak remek alkalom arra, hogy az autósport kedvelői előkeressenek egy régi futamot DVD gyűjteményükből, vagy ha ilyennel nem rendelkeznek, akkor a YouTube-on is felellhetnek régebbi versenyeket - ha nem is a legjobb minőségben. Ahogy itt már írtam róla, én az előbbi kategóriába tartozom, azaz gyűjtöm a régi futamokat, hogy kevés szabadidőmben megtekintsem azokat. Egy darabig össze-vissza néztem a versenyeket - annak megfelelően, hogy épp milyen újdonság jutott a birtokomba - de pár éve úgy döntöttem, hogy elkezdem az egészet elölről, és időrendi sorrendben nézek mindent végig.

Itt szeretném megragadni az alkalmat hogy köszönetet mondjak Esztán József barátomnak, aki fáradhatatlanul dolgozok azon, hogy a régi Forma-1 versenyeket a lehető legtökéletesebb minőségben reprodukálja. Ennek érdekében a futamokat és annak összefoglalóit az összes elképzelhető nyelven megszerzi (a nyersanyag egy részét én bocsátom a rendelkezésére), hogy aztán hosszadalmas és kínkeserves munkával összeollózza a különféle közvetítések legjobb minőségű képanyagát melynek végeztével három-négy nyelvű hangsávot párosít hozzá! Józsi felbecsülhetetlen értékű munkát végez, melynek gyümölcsét teljesen önzetlenül megosztja velem. Sőt, mivel tudja, hogy Heinz Prüller közvetítéseit kedvelem a legjobban, német hangsávval is ellátja a futamokat! Ahogy az elején belinkelt posztban írtam, valamikor én is foglalkoztam ilyesmivel, de Józsi sokkal magasabb színvonalra emelte ez a tevékenységet. Ezért örök hálával tartozom neki, hiszen munkájának köszönhetően költöztek be a szobámba a korabeli versenyek olyan minőségben, melyet sohasem reméltem.

Az idei télen az 1979-es év került sorra, és hogy valóban olyan legyen a dolog, mintha visszatekertem volna az idő kerekét négy évtizeddel egy "társat" is kerestem a futamnézéshez. Az idézőjel meg véletlen, hiszen nem egy személyről, hanem egy magazinról van szó! Ez pedig a Grand Prix International című lap, melyről szeretnék néhány szót szólni.

Tulajdonképpen egy francia újságról van szó, melyet angolul, németül, sőt később hollandul is kiadtak. Annak idején ez volt az a kiadvány, melyet egy Forma-1 rajongónak mindenképpen be kellett szerezni. A  magazin (néhány összevont lapszámot kivéve) a futamok után pontosan tíz nappal került az újságosstandokra, ami annak fényében elképesztő, hogy egy szinte kizárólag színes képekkel illusztrált kiadványról beszélünk! Akkoriban a kor leghíresebb magazinjai, az Autosport és a Motor Sport szinte kizárólag fekete-fehér képeket tartalmaztak, legfeljebb az utóbbiban volt pár oldalas, színes tartalom, ami persze jókora fáziskéséssel jelent meg. Így a GP International egyedülálló volt a maga értelmében és teljesen mértékben megelőzte korát.

A magazin első száma - mely az 1979-es év szezonnyitója az Argentin Nagydíj előtt jelent meg és 32 oldalból állt. A kezdeti sikereken felbuzdulva a lapszám a kétszeresére duzzadt és a méret is nőtt pár millimétert. Ennyi oldalon keresztül persze nem csak a verseny tudósítása olvasható, hanem számos, más érdekesség. A szokásos, főszerkesztői köszöntő után jönnek a hírek és a pletykák, aztán egy-egy aktuális témáról szóló cikk, majd interjúk, portrék, a technikai újdonságokat bemutató írások, stb. A képanyag rendkívül gazdag. A futamról szóló összefoglaló teljesen egyedi, mely a Film of the Race címet kapta. A magazin néhány (egészen pontosan tizenöt) "filmkocka" (ami természetesen fotó) és a hozzá tartozó képaláírás segítségével felvillantja a futam legfontosabb történéseit, így tulajdonképpen egy TV-s összefoglalót kapunk, papíron! Ehhez jön még a verseny rövid leírása. Aki viszont a kedvenc versenyzőjének teljesítményére kíváncsi, annak a lap utolsó oldalait kell áttanulmányozni, ott ugyanis valamennyi csapatról negyed-fél oldal terjedelemben megtudhatjuk, hogy miként alakult a hétvégéjük. Persze nem maradhatott ki a részletes statisztika, ahol valamennyi szabad- és időmérő edzés eredménye megtalálható egy kétoldalas, színes körtáblázattal kiegészítve! 

gpi.jpg

Az induló évfolyam első, illetve utolsó száma

Az induló magazin büszkén hirdette az impresszum mellett: megjelenik 150 ezer példányban! A színvonalas tartalmat meg is kellett fizetni. Egy lapszámért 75 penny-t kértek, azaz egy éves előfizetés árából nagyjából egy Autocourse évkönyv is kijött volna! A kiadvány még 1983-ban is töretlen népszerűségnek örvendett, melyet jól bizonyít, hogy a Sportautó világbajnokság  brit futamán a Grand Prix International volt a Kremer csapat egyik Porschéjának szponzora! Az autót egyébként az 1981-es világbajnok, Alan Jones és honfitársa, Vern Schuppan vezette. És hogy miért támogatott egy alapvetően Forma-1-gyel foglalkozó szaklap egy sportautó csapatot? Nos, a magazin ekkoriban különszámokat jelentetett meg, melyek a Sportautó világbajnokság eseményeivel foglalkoztak.

1984-ben átalakult a magazin, és hagyományos, havilap lett belőle. Eközben a Forma-1 mellett feltűntek az oldalakon más autósport-ágak tudósításai is, vagyis a különszámok beépültek a magazinba. Ez a fajta újság már eredetileg is angolul jelent meg, a francia, német és holland kiadásokat elhagyták. Sokak szerint itt indult meg a lejtőn a magazin, mely oda vezetett, hogy 1986-ban - az idény közben! - meg is szűnt. Érdekesség, hogy az utolsó lapszám a 105-ös számot viseli, miközben csak 104 jelent meg - a 73-as ugyanis rejtélyes okból kimaradt!

gpi_porsche.jpg

A szponzorált Porsche 1983-ból

Én csak 1989-ben találkoztam először a magazinnal, mikor az egyik barátomtól kölcsönkaptam néhány 1982-es példányt. (Hogy ő honnan jutott hozzá, arra nem tudok visszaemlékezni.) Sajnos pár hét múlva vissza kellett adnom, így sokáig egyetlen példánnyal sem rendelkeztem. Néhány évvel ezelőtt azonban felfedeztem az Ebayen egy hirdetést, melyben az eladó egy csaknem teljes kollekciót hirdetett - kitűnő állapotban! A jelentős súly és az ezzel járó postaköltség valószínűleg sokak vásárlási szándékának parancsolt megálljt, de az eladó rátalált egy "fapados" szállítmányozó cégre, így minden akadály elhárult, hogy megvehessem a gyűjteményt. A leütési árára már nem emlékszem, csak arra, hogy nevetségesen alacsony volt. Később, egyesével kipótoltam azt a pár hiányzó példányt - mely emlékeim szerint annyiba került, mint az összes többi lapszám együttvéve! Ugyanis egyetlen lapszámért 6-8 fontot (átszámítva 2300 - 3100 Ft-ot) is elkérnek az eladók!

A teljes kollekció birtokában igazán kellemes elfoglaltság, hogy egy-egy futam megnézése után kezembe veszem a magazint és elolvasom annak tudósítását az összes említett cikkel együtt. És még nem is kell tíz napot várnom a megjelenésig...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr415434994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása