Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Melyiket szeressem?

2019. szeptember 01. 12:49 - Surányi Géza

A gyűjtőszenvedéllyel "megáldott" sorstársaim életében eljön az a pillanat, mikor úgy érzik, hogy már mindent megszereztek, amit csak érdemes, gyűjteményük nem hízik tovább. Ez az állapot egészen addig tart, míg nem kezdik el böngészni valamelyik webáruház kínálatát és azt nem veszik észre, hogy bevásárlókosarukban tíznél is több termék van. Ez kényelmetlen helyzet természetesen velem is megtörtént, és szeretnék is három olyan könyvet bemutatni, melyek abban a bizonyos kosárban lapulnak - természetesen csak virtuális valójukban.

Kezdeném talán Peter Warr: My View from the Pit Wall című alkotásával. A szerző neve ismerősen csenghet a Lotus csapat elkötelezett híveinek, hiszen Warr ennél a csapatnál tett igazán ismeretségre szert. Kisebb megszakításokkal 1969 óta dolgozott az legendás istállónál, az irányítást az alapító, Colin Chapman halála után vette át, melyet 1989-ig őrzött meg. Így nem kétséges, hogy számos titkot fel fel erről a korszakról, mely az én szívemhez oly közel áll. Ha még hozzátesszük, hogy Warr olyan kiscsapatoknál is dolgozott, mint a Wolf és a Copersucar, akkor már nyilvánvalóvá válik, hogy miért sóvárgok a könyv iránt. Tovább erősíti a vásárlási szándékom, hogy a művet a színvonalas könyveiről ismert Evro Publishing adta ki. A kötet eredeti, 20 fontos áránál lényegesen olcsóbban is beszerezhető lenne - nem is tudom, hogy mire várok még!

A második könyv, ami izgatja a fantáziám, az Christopher Hilton: Grand Prix Battlegrounds című műve.Már rég vágyok ugyanis egy olyan műre, ami bemutatja a Forma-1 világbajnokság helyszínéül szolgáló versenypályákat, de nem az ott rendezett versenyek részletes ismertetésén keresztül. Sokkal jobban érdekelne például az, hogy miért és hogyan épült fel a pálya, honnan kapták a nevüket a kanyarok, és hogy milyen átalakítások történtek a vonalvezetésben az évek során. Sajnos a birtokomban lévő kötetek közül ennek a követelménynek a Maurice Hamilton: Grand Prix Tracks című alkotása csak részben, David Venables: The Great Motor Racing Circuits of Europe című könyve szinte egyáltalán nem felel meg. Talán éppen Hilton könyvéből tudhatnám meg a hőn áhított információkat? Erre a kérdésre az interneten fellelt könyvismertetőkből nem tudtam egyértelműen igennel válaszolni, így egyelőre nem döntöttem a vásárlás mellett. Ráadásul a könyvből az új példányokat már aranyáron mérik (mely egy 2010-es megjelenésű kiadvány esetében nem is csoda), de a használt, jó állapotú példányok sem olcsóak. Zsákbamacskát pedig nem szívesen vennék.

warr.jpg hilton.jpg cannell.jpg

 Nos, melyiket szeressem?

A harmadik mű, aminek a megvásárlását fontolgatom, az a The Limit: Life and Death in Formula One's Most Dangerous Era címet viseli, a szerzője pedig Michael Cannell. Ha ez a név semmit sem mond az autósporttal kapcsolatos könyvek gyűjtőinek, azon nincs is mit csodálkozni hiszen a szerzőnek ez az első próbálkozása ebben a témában. A mű a sportág legveszélyesebb időszakának tartott 50-es, 60-as éveket hivatott bemutatni, elsősorban a Ferrari két akkori versenyzőjének Phil Hillnek és Wolfgang von Tripsnek a karrierjén keresztül. Ez nem is hangzana rosszul, hiszen az utóbbi versenyzőről angol nyelven sajnos semmilyen életrajz nem jelent meg. Az szintén a vásárlás mellett szól, hogy az olvasói kritikák alapján egy nagyszerűen megírt kötetről van szó, mely papírfedeles változatban olcsón beszerezhető. Akkor miért is hezitálok? Egyrészt már lapul egy hasonló jellegű kötet a polcomon, másrészt elolvasására alighanem csak évek múltán tudnék sort keríteni.

 A probléma megoldására a blog olvasóinak segítségét kérem:

 Várom a javaslatokat, hozzászólásokat!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr1112628115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása