Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Újévi fogadalom #1

2021. január 02. 14:12 - Surányi Géza

Bizony-bizony én is tettem szilveszterkor egy fogadalmat, mégpedig azt, hogy az Autósport Könyvtár a jövőben nem gyarapszik tovább. Persze ez nem jelenti azt, hogy többé nem fogok új kötetet vásárolni, azonban az új beszerzések helyett megválok a gyűjteményem néhány régebbi darabjától - mint ahogy azt a valódi könyvtárak is teszik. Vagyis az új beszerzéseket a régi könyvek eladásából fogom finanszírozni. A "kiselejtezésre" kerülő könyvek természetesen értékes példányok - a leírásból ki fog derülni, hogy miért nincs helye az én kollekciómban. Lássuk!

 

Eric Dymock: Jim Clark

Egy nagyon szép, minőségű papírra nyomtatott, illetve fotókkal gazdagon illusztrált van szó, de mivel Jim Clarkról további öt(!) könyv sorakozik a polcon, legalább egynek mennie kell. És ez Eric Dymock könyve lesz.

clark-1.jpg

Oldalszám: 256
Méret: 21,8 x 1,8 x 29 cm
Súly: 1,04 kg
Állapot: Egyszer olvasott, szinte hibátlan
Ár: 7000 Ft

 

Kant/Födisch: 50 Jahre Formel 1 - Die Sieger

Ezt a könyvet még Kölnben vettem, 2000 őszén 40 márkáért. (Még a blokk is megvan!) Mint ahogy a címe is jelzi, a Forma-1 futamok győzteseinek részletes életrajzát mutatja be. Szándékosan hagytam ki a mondatból a "világbajnoki" jelzőt ugyanis a bajnokságon kívüli futamok győzteseiről is szó esik a könyvben, mint például Jean Behra, Mike Spence vagy Jean-Pierre Wimmile. Tehát egy remek könyvről van szó, melyet az interneten megjelenő egyik első cikkemhez (Jacky Ickx karrierje) használtam. Az utóbbi húsz évben sajnos német nyelvtudásom sokat kopott, így ennek a műnek már nem veszem hasznát.

sieger-1.jpg

Oldalszám: 215
Méret: 25 x 30,5 x 2,2 cm
Súly: 1,5 kg
Állapot: Olvasatlan, sarkokon apróbb sérülés
Ár: 8000 Ft

 

Kampf am Limit - Die Formel 1 Chronik

Ugyanakkor vásároltam, mint az előző könyvet. Egy klasszikus Forma-1 enciklopédiáról van szó, és alighanem a jobbik fajtából. Elolvasni ugyan nem olvastam, de a belelapozgatás után sok olyan dolgot tudtam meg, melyről korábban fogalmam sem volt. Szóval bátran ajánlom ezt a vaskos, fotókkal gazdagon illusztrált könyvet azoknak, akik jobban tudnak németül, mint én.

chronik-1.jpg

Oldalszám: 400
Méret: 23,5 x 30 x 3 cm
Súly: 1,88 kg
Állapot: Olvasatlan, szinte hibátlan
Ár: 8000 Ft

 

Mark Hughes: F1 Retro 1970

A könyvet személyesen, a szerzőtől kaptam pár éve a Magyar Nagydíj során, és dedikálta is nekem. Annak idején ezt írtam róla az Autósport és Formula magazinban:

Vajon van-e értelme egy 1970-es Forma-1 évkönyvet napjainkban kiadni? Valószínűleg ezt a kérdést a szerző, Mark Hughes és a Cluster Publishing kiadó vezetése is feltette magának, mielőtt az F1 Retro c. könyv megszületése mellett döntöttek. A mű elolvasása után egyértelmű igen a válasz. Az első ok talán az, hogy az idő múlásával másképp látjuk a dolgokat, mint bő négy évtizeddel ezelőtt. Másrészt a „főszereplők” olyan érdekességeket is elárulnak, melyet akkor hétpecsétes titokként kezeltek. Harmadrészt a korabeli évkönyveket nem díszíthette annyi színes kép, mint az F1 Retro-t. A kötet a klasszis évkönyv stílust követi, ugyanis beszámol év érdekességeiről, bemutatja a versenyzőket és csapatokat, és a részletes tudósításokat tartalmaz a versenyekről. A leírtak fényében érthető, hogy a könyv óriási sikert aratott. Mark Hughes elárulta lapunknak, hogy tervezi a folytatást, az új kötetben az 1980-es szezonról fog szólni. Az 256 oldalas, 150 fotót tartalmazó könyv ajánlott fogyasztói ára 49,99 angol font.

Ehhez csak annyit tudnék hozzáfűzni, hogy könyv sikere azóta is töretlen, szinte mindenhol az eredeti áron, vagy annál drágábban árulják. Csakhogy nekem már birtokomban van egy 1970-es Autocourse, így még egy évkönyvre nincs szükségem.

f1_retro-1.jpg

Oldalszám: 256
Méret: 22 x 2 x 28 cm
Súly: 1,8 kg
Állapot: Egyszer olvasott, szinte hibátlan
Ár: 15.000 Ft

 

Lehrbrink-Schlegelmilch: Formula 1 World Champions

Szintén valamelyik Magyar Nagydíjon ismerkedtem meg a Forma-1 legendás fotósával Rainer W. Schlegelmichhel, és a fiával, Boris-szal. A beszélgetés során elmeséltem az apukának, hogy miként költöttem csóró főiskolásként egy vagyont a Formel 1 Fascination című könyvére, és mennyi kedvelem azóta is. Ugyancsak ekkor esett szó arról, hogy a TeNeues kiadó sajnos nem küld az Autósport és Formula magazinnak legújabb könyveiből. Rainer csak annyit mondott, hogy írjam meg a kiadónak, hogy beszéltem a két Schlegelmilchhel, a többit ők intézik. Úgy is lett: pár hét múlva megkaptam az első könyvet, melyet később másik kettő követett! A lapban ez jelent meg a Formula 1 World Champions című alkotásról:

A teNeues kiadó „futószalagon” gyártja a Forma-1 történelmét bemutató könyveket, hiszen a „The Golden Age of Formula 1” és a „Formula 1 The Roaring 70s” című kötetek után tavaly decemberben megjelent a „Formula 1 World Champions” című alkotás is. Ahogy a címből kiderül, ezúttal a sportág világbajnokait ismerhetik meg az olvasók a Rainer W. Schlegelmich (fotó) - Hartmut Lehrbrink (szöveg) szerzőpáros művéből. A kiadó követte az előző két kötet formátumát, ugyanis a 256 oldalas, 308 (közülük 247 színes) képet tartalmazó könyv mérete 27,5 x 34 centiméter, a súlya pedig közel három kiló! Akik eddig még keveset olvastak a Forma-1 koronázott királyairól, azoknak tökéletes kiindulópont az angol- és német nyelvű alkotás, de a sportág történelmét jól ismerők is valószínűleg szívesen lapoznak bele a könyvbe, hogy a kiváló minőségű és remekül összeválogatott képeket nézegessék. A nagyalakú mű megrendelhető a teNeues kiadó honlapjáról, fogyasztói ára 80 Euró.

Tehát egy igazi monstrummal van dolgunk, és épp emiatt kell lemondanom róla.

schlegelmilch-1.jpg

Oldalszám: 256
Méret: 27,5 x 3,2 x 34 cm
Súly: 2,9 kg
Állapot: Egyszer olvasott, szinte hibátlan
Ár: 12.000 Ft

Akik szeretnék megvásárolni valamelyik könyvet, kérem írjanak a gsuranyi kukac formula pont hu címre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr2516368856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása