Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Kíméletlenül őszinte

2021. január 24. 17:20 - Surányi Géza

Röviden a címben szereplő szó összetétellel lehetne jellemezni Alan Jones önéletrajzi könyvét, legalább is nekem ez jutott eszembe a mű elolvasása után. Az ausztrál világbajnok már aktív versenyzőkorában is híres volt arról, hogy véleményét nem rejti véka alá és ez a jellemvonása a hetedik ikszen túl sem változott. Sőt, igazából ekkor teljesedett ki. Többek között ez a stílus teszi a 2017-ben megjelent, puhafedeles könyvet különösen érdekessé. Az alcím - How Alan Jones climbed to the top of Formula One - azt sejteti, hogy a könyvben csak a versenyzői karrierről lesz szó, de szerencsére nem ez a helyzet: a mű segítségével Jones emberi oldalát is megismerheti az olvasó.

A könyv legjobb vonása az, hogy Alan Jones úgy mesél el mindent a Andrew Clarke-nak (aki a szellemíró szerepet vállalta magára), mintha a legjobb barátja lenne és nem lenne előtte semmi takargatnivalója. Ahogy azt a címben is jeleztem, Jones kíméletlenül őszinte, azaz nem csak a szépre emlékezik, hanem mindent úgy ad elő, ahogy történt. És mivel AJ sosem simulékony modoráról volt híres, a műben bőven akadnak különös, megdöbbentő, sőt megbotránkoztató történetek is. Az pedig nyilvánvaló, hogy a világbajnok kendőzetlenül mondja el véleményét riválisairól, sőt a fiatalkori önmagáról is. Persze mindez nem jelenti azt, hogy nyomdafestéket nem tűrő stílusban fejtené ki a gondolatait, de azért Andew Clarke-nak biztos akadt dolga, hogy egy könyvhöz méltó formába hozza a szöveget.

jones.jpg

Könyv már a megjelenésével is olvasásra csábít

Különösen érdekes rész az első (1981-es) visszavonulását követő időszakról, illetve a visszatéréséről szóló rész, hiszen mindmáig erről még a versenyzőt jól ismerők sem sokat tudtak. Főképp azért, mert a másik, Alan Jonesról megjelent könyv 1981-ből származik. Azt egyébként a nyakatekert mondatairól híres Keith Botsford segítségével készítette el az ausztrál legenda. Amikor 2016-ban a Magyar Nagydíjon alkalmam volt találkozni Jones-szal, akkor jobb híján ezt tudtam neki odaani aláírásra. Persze megragadtam az alkalmat, hogy interjút kérjek tőle, ami létre is jött: a Hungaroring dobogójának "előszobájában" ültünk le beszélgetésre. Jones velem - mint teljesen ismeretlen újságíróval - pontosan úgy viselkedett, mint Clarke-kal, azaz kíméletlenül őszintén. Boldog voltam, amikor egy évvel később megjelent könyvben pontosan úgy mutatta be az eseményeket, mint ahogy nekem előadta.

Nem tudok mást tenni, minthogy a 416 oldalas művet a legmagasabb osztályzattal tüntessem ki, és feltétlenül megvásárlásra javasoljam. Ez annak ellenére sem ütközik különösebb nehézségbe, hogy a könyvet az Ebury Press Australia adta ki, sőt a távoli kontinensen is nyomtatták! Jelenleg Európában is lehet új példányokat szerezni, mégpedig kedvezőnek mondható, húsz font (8000 Ft) körüli áron. Gyanítom, hogy már nem sokáig, úgyhogy akinek felkeltettem az érdeklődését, annak érdemes minél hamarabb megrendelni a könyvet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr3516351990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása