Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Digitális világ

2015. november 07. 17:07 - Surányi Géza

Ha az olvasó kipillant a képernyő jobb szélére, akkor könnyen felfedezi a Könyv, újság DVD feliratot, melynek értelmében a blog ezekről a témákról hivatott szólni. Eddig csak a könyvek voltak terítéken, úgyhogy legfőbb ideje, hogy a digitális korongok világába is elkalauzoljam az autósport megszállottjait!

A piacot tulajdonképpen egyetlen kiadó, a DUKE Video uralja, ők jelentetik meg az autó- és motorsporttal kapcsolatos DVD-k döntő többségét. A cég nevében már csak hagyománytiszteletként szerepel a videó szó, hiszen réges-rég áttértek a digitális technológiára. A kiadó 1981-as megalakulásakor persze még VHS kazetták forgalmazásával kezdte, a vásárlók pedig levélben vagy telefonon keresztül adhatták le rendelésüket. Hol volt még akkor az internet! A VHS kazetták forgalmazásával csak néhány évvel ezelőtt álltak le végleg, hiszen különféle okokból számos érdekes felvételt sohasem adhattak ki digitális formában. Ezek közé tartoznak például az 1981 és 1999 között megjelent Forma-1 évösszefoglalók, melyet ma is csak házilag digitalizált formában lehet beszerezni. Kár!

vhs_1991.JPG

Ez a kazetta még nem látott videómagnót. Igazi kincs!

Az évek során egyre több olyan felvételt jelent meg DVD-n, melyet korábban csak videókazettán lehetett megvásárolni. A kiadó igényesen felújította az archív felvételeket, így nagyszerű képminőségű korongokon váltak elérhetővé olyan összefoglalók, melyeket 2-3 évtizeddel korábban adtak ki, illetve korábban sugározta őket a televízió.

A VHS kazetták forgalmazásának befejezésével egy időben megjelentek a DUKE Archive DVD-k. Ezzel megnyílt a lehetőség, hogy a kiadó archívumának csaknem teljes skáláját meg lehessen rendelni digitális adathordozón. Ez mind szép és jó lenne, csakhogy ezeknél a kiadványoknál a kép és hangminőség sajnos nem sokkal jobb (ha ugyan nem rosszabb), mintha egy otthoni DVD felvevővel digitalizáltunk volna be egy jó állapotú VHS kazettát. A kiadó újabban azt is lehetővé teszi, hogy a termékeket digitális letöltés formájában vásároljuk meg. A DUKE archívumból származó felvételek minősége sajnos így sem jobb, mintha lemezen rendeltük volna meg őket, az ára azonban nagyjából a harmada. (A friss felvételekről sajnos nem tudok nyilatkozni, azokat sohasem vásároltam meg letölthető formában.) Pár éve természetesen kibővült a paletta Blu-ray lemezekkel is és szerencsére ezekből is egyre bővül a kínálat.

A kiadó kínálatában jelenleg több, mint 3000 termék szerepel, így egyértelműen a bőség zavarával küzd a vásárló. Én szerencsés helyzetben vagyok, hiszen évek óta nagyszerű kapcsolatot ápolok a kiadóval, így legtöbb esetben elküldik nekem a legújabb termékeiket, ráadásul az utóbbi időben több példányt is, ezeket általában a  az Autósport és Formula magazin olvasói között sorsoljuk ki.

 duke.JPG

A DUKE Video ezzel a csomaggal lepett meg nemrég

Ezt a posztot természetesen nem reklámnak szántam. A DUKE termékei valóban nagyon jók, már akkor is több száz font értékű DVD-t vásároltam tőlük, mikor még nem álltunk kapcsolatban. Sőt, a mai napig is leadok egy-egy rendelést, ha megakad a szemem valami régi, de érdekes kiadványon. Bevezetőnek ennyi, későbbikben részletesen szeretném bemutatni a kiadó kínálatát. Addig is érdemes böngészni a www.dukevideo.com oldalt!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr597770448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madstunt 2015.11.09. 11:34:00

Pont a 91-es a nagy kedvencem :)
süti beállítások módosítása