Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

A könyvrendelések vége

2021. április 03. 12:11 - Surányi Géza

A mai posztban leírtakat nem áprilisi tréfának szánom - bárcsak az lenne! Helyette szembe kell néznünk a szomorú valósággal, vagyis hogy az Egyesült Királyságból könyveket, DVD-ket, újságokat már nem tudunk a jövőben rendelni. Mint ismeretes az Egyesült Királyság 2020. december 31-én kilépett az Európai Unióból. A nagyobbik baj, hogy az Európai Gazdasági Térségből is kiléptek. Az EGT-nek ugyanis vannak olyan tagjai, melyek nem EU-országok, mert nem kívánnak az Európai Unió politikai közösségében tagként részt venni. (Ilyenek Izland, Liechtenstein és Norvégia) Az EGT országokban biztosított az áruk szabad áramlása.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Nos, mivel az Egyesült Királyság és az EU-s országok között nem biztosított az áruk szabad áramlása, innentől fogva már nem hozhatók be és nem vihetők ki áruk vám- és ÁFA mentesen. Ha ez még nem lenne elég, a csodás Magyar Posta további 3500 Ft+ÁFA költséget is felszámít vámkezelés címén! Tehát egy 10 ezer Ft-os tétel beszerzési ára majdnem a kétszeresére növekszik! Ennek tetejébe mindenféle papírokat kell kitöltögetnünk, sőt a csomagunkat jó eséllyel ki is bontják, így könnyen elképzelhető, hogy a benne lévő áru megsérül. Az Amazonról már nem is beszélek, akik Import fees deposit jogcímén simán levonják a könyv árának egyharmadát a rendelésekor.

Ilyenkor jogosan merül fel az emberben kérdések tömkelege: Hol vagyunk most? A sötét középkorban, hogy vámot (és ÁFÁ-t) kelljen fizetni Európán belül? Milyen dolog az, hogy csak úgy kibontják a neked címzett csomagot? Hallottak már olyanról, hogy levéltitok? Hol van ilyenkor a GDPR? Hogy történhet meg az, hogy a Magyar Posta csak akkor adja oda a neked címzett küldeményt, ha 3500 Ft+ÁFÁ-t fizetsz nekik?  (Azt hiszem ez tökéletesen kimeríti a zsarolás fogalmát! Mint ahogy ez az egész vám és ÁFA mizéria is.)

vam.JPG

Ezt a csodás nyomtatványt kell kitöltenünk, ha hozzá akarunk jutni a csomaghoz

Még ugyan nem hoztak nyilvánosságra első negyedéves brit adatokat az exportról és az importról, de gyanítom, hogy a töredékére esett vissza mindkettő. A kétségbeesés látszik a DUKE Video magatartásán is, mely a heti egy hírlevéllel ellentétben most már naponta küld ajánlatokat, mindenféle árengedményeket ígérve De mindhiába. Jelenleg egy csomagom dekkol jó egy hónapja a vámon, és már régen jeleztem a DUKE-nak, hogy nem tartok rá igényt. Azt ígérték, hogy intézkednek a visszaküldés iránt, és ha visszaérkezik a küldemény, akkor a pénzt is visszakapom.

Hogy mi lehet a megoldás? Meg lehet ugyan próbáni Németországból, Franciaországból vagy Olaszországról rendelni, de ezekben az országokba már eleve drágább a termék, így az áhított könyvekhez csak jókora felárral juthatnánk hozzá. Megoldás lehet még az is, hogy az Egyesült Királyságban élő rokonainkat, barátainkat kérjük meg, hogy egy-két nélkülözhetetlen könyvet hozzanak haza számunkra, és jó esetben a karácsonyi hazalátogatásuk során meg is kaphatjuk tőlük. (Abszurd, nem?) A DVD-k esetén szóba jöhet a letölthető verzió megvásárlása a DUKE Videótól, de ez két dolog miatt sem tűnik jó megoldásnak: egyrészt a gyorsabb letölthetőség miatt erőteljesen tömörítik a videófájlokat, mely minőségromlást eredményez, másrészt nem pótolja azt az örömöt, mely egy DVD, mint kiadvány kézbe vétele jelent.

Összességében látható, hogy mennyire elkeserítő a helyzet. Rövidtávon nem látok megoldást, de elképzelhető, hogy mind az Amazon, mind a DUKE lép valamit, mert szerintem esélyes, hogy így erősen visszaesik a forgalmuk. Bár azt nem tudom, hogy más EU-s országokban mennyire veszik komolyan az ilyesmit, vagy ugyanúgy kézbesítik az Egyesült Királyságból érkező küldeményeket, mint eddig.

Tehát egyelőre be kell érni azokkal a könyvekkel, melyek a birtokunkban vannak, és ha akad itthon bármiből eladó példány, azonnal le kell csapni rá, mert az Egyesült Királyságból való behozatal gyakorlatileg ellehetetlenült. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az Autósport Könyvtár megszűnik, hiszen több száz olyan kötet sorakozik a polcokon, melyekről még nem írtam. Akik azonban, akik a poszt alapján kedvet kapnak az adott könyv megvásárláshoz, alighanem elháríthatatlan akadályokkal kell szembenézniük. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr9516489098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása