Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Japántól Chiléig

2016. május 11. 19:18 - Surányi Géza

Egy téli hétvégén akadt némi szabadidőm, ezért előbányásztam a gyűjteményemből az 1976-os Olasz Nagydíj felvételét. Egy nagyszerű versenyt láttam, köszönhetően a halál torkából visszatérő Niki Lauda bátor versenyzésének, melyet Heinz Prüller kommentálása tett még élvezetesebbé. Szinte hallom lelki füleimmel, amint a blog olvasója felcsattan: "Honnan szerzett ez az ember 1976-os versenyeket?" Ebben a posztban erre a kérdésre igyekszem választ adni.

Az autósport könyvek mellett a régi versenyek felvételeit is gyűjtöm, a kor elvárásainak megfelelően digitális formátumban. A szenvedély bő tíz évvel ezelőtt kezdődött, mikor elterjedt Magyarországon a DVD, és sem egy lejátszóért, sem egy íróért nem volt szükséges egy vagyonokat kifizetni. Az új technológia gyorsabbá tette a másolást, ráadásul minőségromlás sem történt, nem úgy, mint a videókazetták esetén. Először egyik barátom révén sikerült néhány érdekes felvételhez jutnom, melynek eredeti forrása egy osztrák gyűjtő volt. Az F1 Club Austria azt a nem mindennapi dolgot mondhatja el magáról, hogy 1978 óta csaknem valamennyi olyan versennyel rendelkezik, melyet az osztrák ORF csatorna sugárzott. Sőt, az archívumuk régebbre is visszanyúlik, már 1962-ből is vannak verseny összefoglalóik - elképesztő minőségben! Igaz azok még fekete-fehér felvételek, ellentétben például az 1972-es Brit Nagydíjjal, ami már színes. A tulajdonos, Robert Wagner persze nem felebaráti jócselekedetből osztja meg felvételeit az időközben DVD-re archivált felvételeit másokkal: régebben 14 Euróért(!) lehetett tőle egy versenyt megvásárolni, most már "csak" 11-et kér érte.

dvd.JPG

Ilyen tok jár az F1 Club Austria DVD lemezeihez

Aki DVD gyűjtésre adja a fejét, annak először sajnos muszáj beruháznia, de aztán némi szerencsével cserepartnerekre lehet akadni. Magyarországon nem sokan foglalkoznak ilyesmivel (én két másik hasonló "elmeháborodottat" ismerek) ezért szét kell nézni a világ többi táján. Létezik egy remek internetes fórum, ahol a versenygyűjtő szenvedéllyel megáldottak teszik közé listáikat és itt lehet üzleteket kötni. Sajnos manapság már inaktívak a felhasználók, de a törzstagok (akik közé számítok én is) még tartják egymással a kapcsolatot. A fórum igazán nemzetközi, ennek köszönhetően például egy japán úriemberrel már kétszer is üzleteltem, de küldtem már DVD-ket Chilébe is. Néztek is nagyokat a helyi postán!

Az internet jelentős felgyorsulásának köszönhetően a cserélgetés áttevődött a fájlküldésre, egész pontosan az FTP szerverekről történő fel- és letöltésre. A fentiek miatt a DVD-im száma megközelíti az ezer darabot, külső winchesteren pedig nagyjából négy terabyte-nyi adatot tárolok. Mielőtt a kedves olvasó elkezdené kiszámolni, hogy összesen hány órát kellene eltölteném naponta DVD nézéssel, hogy életem végéig a végére érjek, elárulom, hogy egyes felvételek két, vagy akár három-négy nyelven is megvannak.

Ennek az ok például az lehet, hogy egy futam olasz nyelven sokkal jobb minőségben áll rendelkezésre, mint németül. Ebben az esetben érdemes a kettőt párosítani, melyhez videófájl és DVD szerkesztési ismeretek szükségesek. Ezt autodidakta módon, sokórás kínszenvedés és számtalan kidobott lemez után sikerült elsajátítanom. Még bonyolultabb a helyzet akkor, ha egy újrasugárzott versenyről van szó. Az utóbbi években szerencsére jó pár csatorna tűzött műsorra régi futamokat teljes hosszában, de a legritkább esetben angol vagy német nyelven. Ezekkel csupán az gond, hogy a "modern" változatból gyakran kivágtak pár másodperces részleteket (pl. amikor a kamera pásztáz, de nem talál egyetlen versenyzőt sem), így a szerkesztéskor elcsúszott a kép és a hang. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy a japán FUJI TV által sugárzott felvételek NTSC formátumban vannak, melyet először át kell konvertálni PAL-ra, hogy egyáltalán lehessen kezdeni valamit. Nem is folytatom.

A leírtakból azt hiszem világossá válik, hogy a DVD felvételek gyűjtése is sok-sok kitartást és rengeteg időt igényel, de épp olyan szenvedéllyé válhat, mint a könyvek esetén.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr528344998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása