Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Ajánlott olvasmány

2016. május 31. 17:42 - Surányi Géza

Jelentem jól haladok az önéletrajzi könyvek olvasásával, melyet - ahogy ebben a posztban leírtam  - ábécé sorrendben végzek. Időközben némileg módosítottam az eredeti koncepción, vagyis a sorrend ugyan marad, de előreveszem a legalább egy világbajnoki futamgyőzelemmel rendelkező versenyzőket. Így legutóbb Joakim Bonnier volt soron.

Az autósport szakirodalmát jól ismerők alighanem meglepődhetnek azon, hogy a svéd versenyzőről angol nyelvű életrajz jelent meg. Ennek oka talán az, hogy a kötetet nem valamelyik ismert angol kiadó, hanem az Albert Bonniers Förlag jelentette meg. Az 1837-ben(!) alapított kiadó 2012-ben vállalkozott arra, hogy először svéd, majd 2014-ben angol nyelven dobja piacra a versenyző eredetileg 1961-ben íródott önéletrajzát. A névazonosság persze nem véletlen! Ahogy ebből a svéd nyelvű Wikipédia cikkből kisilabizáltam, Joakim Bonnier is a tagja volt annak német gyökerekkel rendelkező, híres dinasztiának, amelynek tagjai már az 1800-as években könyvkereskedéssel, később könyv- és folyóirat kiadással foglalkoztak. Az alapító, Albert Bonnier pedig nem más, mint Joakim dédapja! Az Albert Bonniers kiadó azóta is él és virágzik, évente több, mint száz kötetet jelentetnek meg.

slaktrad_bonniers.jpg

A Bonnier-dinasztia (Forrás: Wikipédia)

Ezek egyike a meglehetősen című Fast. Faster! The Fastest? (Gyors. Gyorsabb! A leggyorsabb?) kötet. Hogy Joakim Bonnier miért ezt a címed adta önéletrajzi könyvének, arra a 186 oldal elolvasása után sem találtam magyarázatot. Persze ez semmit nem von le a könyv értékéből, mert egy nagyszerű művel van dolgunk. A szerző egyes szám első személyben meséli el élettörténetét gyerekkorától egészen számára legértékesebb győzelméig. Mivel a puhafedeles könyv közepes nagyságú, a betűméret pedig eléggé nagy, a mű viszonylag rövid. Szerencsére épp a terjedelmes versenyleírások maradtak ki a könyvből, a hangsúly inkább a versenyző életének bemutatásán van. És ez így is van jól! Bizonyíték a leírtakra, hogy Bonnier az 1959-es, történelmi futamgyőzelmét elintézi pár mondattal, annál részletesebben meséli el karrierjének kezdetét, sőt még arra a titokra is fény derül, hogy miért viselt szakállat.

A művet a kitűnő angol fordítás teszi teljessé. A fentiek tükrében Joakim Bonnier önéletrajzát mindenképpen az "ajánlott!" kategóriába sorolnám. Érdekes, szórakoztató és könnyen érthető. Egyetlen hátránya, hogy a versenyző hosszú karrierjének csupán töredékét öleli fel, bár épp a más forrásokban kevésbé dokumentált rész - vagyis a kezdetek - megtalálhatóak a könyvben. Aki szeretné megkaparintani, még új példányokhoz is egészen olcsón hozzájuthat. Nem érdemes elszalasztani az alkalmat!

 bonnier.JPG

A mű alcíme: "My Own Story" vagyis "Az én történetem"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr128710750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása