Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

A győztes

2018. január 14. 14:45 - Surányi Géza

A születésnap című írásban meghirdetett szavazás győztese a Formula One in Camera 1950-59 című könyv lett, és ígéretem szerint itt is a róla szóló írás - igaz az általam megszabott határidőn túl. (Merthogy arra tettem ígéretet, hogy még 2017-ben olvasható lesz a kritika) No lássuk!

Nagyjából másfél évtizeddel kezdtek divatba jönni az autósport témájú képeskönyvek, melyek azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek. A dolog lényege az, hogy egy nagy halom - jó esetben korábban sohasem publikált - fotót összegyűjtenek, majd hozzá nem csupán rövid képaláírásokat, hanem hosszabb magyarázó szövegeket fűznek és végül ezt időrendi sorrendbe állítva egy könyv formájában megjelentetik. Így egy versenyző, egy csapat vagy akár egy korszak története áll össze. A siker titka talán az, hogy az ilyen típusú könyvek könnyen emészthetőek, hiszen a tartalom kevésbé szakmai és a képek nézegetése is kevésbé fárasztó minta szöveg olvasása. A képeskönyvek remek kikapcsolódásul szolgálnak, ráadásul a feliratok olvasgatása közben rengeteg érdekességet tudhatunk meg.

Úttörő volt ebben a tekintetben a legendás fotós, Rainer W. Schlegelmilch könyvei, akinek elsőként a Fascination Formula One című kötete jelent meg. Ez a vaskos, nagyalakú mű 1994-ben látott napvilágot, benne a szerző legjobb felvételeivel. Igaz képaláírás meglehetősen kevés volt benne, így legfeljebb az elképesztő minőségű fotókban lehetett gyönyörködni. A nagyalakú, 408 oldalas műről a szerző egyik személyes találkozásunk alkalmával elárulta, hogy a kiadó tiltakozása ellenére meglehetősen olcsón árat szabtak meg neki - fogyott is szép számmal. Igaz nekem, szegény főiskolásnak egy vagyon kellett kifizetnie érte 1994-ben, de mivel akkoriban más lehetőség nem volt, hogy korabeli Forma-1 fotókat tekintsen meg az ember, megvásároltam a kötetet.

Új fejezetet nyitott a képeskönyvek fejlődésében az In Camera sorozat. Ennek első darabja 2003-ban került a könyvesboltok polcaira és a Formula 1 In Camera 1970-79 címet viselte. Nem nehéz kitalálni, hogy a szerző, Paul Parker a 70-es évek legjobb felvételeit gyűjtötte össze, ám nem elégedett meg azzal, hogy csupán a kép szereplőjét és a helyszínt tünteti fel a fotók alatt: minden felvételhez részletes ismertetőt írt, leírva benne az adott versennyel, versenyzővel vagy akár autóval kapcsolatos tudnivalókat, érdekességeket. Mikor ez a könyv megjelent az internetes könyvesboltok kínálatában, nem tartottam megvásárlásra érdemesnek, hiszen napjainkban rengeteg kép található az interneten, más, fontosabb könyvekből pedig bőven akadt beszerezni való akkoriban.

f1_in_camera.jpg

Alighanem ez a sorozat két legérdekesebb kötete

Nagyjából két évvel ezelőtt azonban egy ismerősöm megkért arra, hogy rendeljem meg a könyvet, így végre a kezembe foghattam az alkotást. Mikor beleolvasgattam, ráeszméltem, hogy a fotókhoz hozzáfűzött megjegyzések rengeteg olyan érdekes adalékot tartalmaznak, melyről eddig nem is hallottam. Így megrendeltem a könyvet - igaz nem a 70-es évekről szóló példányt - hanem az 1950-59 és az 1960 és 69 közötti korszakot felölelő időszakról szóló kötetet - hiszen ezekről tudok a legkevesebbet. A kettő közül az előbbi sikerült a jobban, ott elsősorban a fotóhoz szorosan kötődő, de az azon látható történéshez kapcsolódó érdekességeket ír le a szerző, míg az 50-es éveknél gyakran elkalandozik, így sok érdekességet megtudhat az olvasó, de nem magáról a fotóról. A felvétel mintha az csak ürügyként szolgálna, hogy a szerző írjon néhány mondatot az adott versenyzőről vagy csapatról! Míg a 60-as évekről szóló könyv a korszak alapos ismeretét árulja el, ez az 50-es évek esetén nem mondható el, bár a felhasznált irodalom listája mindkettő esetén meglehetősen hosszú.

Az első kötet óriási sikert aratott az olvasók körében, így jött a folytatás, először a 80-as évek, majd a már említett 60-es és 50-es éveket bemutató kötetek. A töretlen érdeklődés miatt a műveket számtalanszor újra kellett nyomni, sőt megjelent a 70-es éveket bemutató korszak második kötete. A sikeren felbuzdulva a sportautó versenyzésről is hasonló, háromkötetes sorozatot jelentetett meg a kiadó, de minden kötetnél maradt a megismert formátum: 21 x 1,6 x 27,3 centiméteres méret és 240 oldal. Szakított a hagyományokkal a Haynes, mikor a sorozat egy újabb darabját nem egy korszaknak, hanem a BRM csapat 50-es években épített V16-os autójának szentelte, mely nagyobb alakú lett a többinél, több oldalból állt, és a szöveg is jóval hosszabb volt. Egy igazi gyöngyszeme lett a sorozatbak a hasonló formátumú, de már 504 oldalból álló Silver Arrows in Camera 1934-39 című könyv, mely a Mercedes és Auto Union csapatok történetét mutatja be, tartalmas szöveg, és számos érdekes felvétel segítségével. A csapatok után jöttek a versenyzők: Nigel Mansell-ről, Gilles Villeneuve-ről és Ronnie Peterson-ról is megjelent egy-egy fényképekkel teli könyv Photographic Portrait alcímmel.

in_camera.jpg

A "nagytestvérek" - már nem csupán képeskönyvekről van szó

Sokáig tartana felsorolni a sorozat valamennyi kötetét, de sokkal több már nem is látott napvilágot, mert a Haynes kiadó úgy döntött, hogy a kizárólag a jól jövedelmező kézikönyvek kiadására korlátozza tevékenységét. A sorozat szellemiségét a Behemoth Publishing vittet tovább, és immár az ő gondozásukban jelent meg régi formátumot öröklő Formula 1 in Camera 1960-69 Volume 2 - vagyis a korszakról szóló második kötet.

Összességében azt lehetne mondani a sorozatról, hogy nagyon érdekes és szép kiállítású könyvekről van szó, de csak akkor érdemes megvásárolni őket, ha a fontosabb műveket már a könyvespolcunkon tudhatjuk. Azoknak azonban feltétlenül ajánlott, akik szívesen nézegetik a szép képeket és nem szeretnek hosszú oldalakon keresztül csak szöveggel bajlódni. A sorozat kötetei ma sem olcsóak, a legújabb darabokat már 50 fontért lehet megvásárolni, míg az első kötetek 35 fontba kerültek. A "különc" BRM és Silver Arrows könyvek ára 75 font volt annak idején, és míg az előzőt szinte fillérekért be lehet szerezni, a másik esetén most is közel az eredeti árat kell megfizetni, Milyen jó, hogy annak idején leértékelve megvásároltam 44 fontért!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr3913518285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása