Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Egy statiszta élete

2020. december 20. 12:52 - Surányi Géza

Ahogy egy korábbi írásomban említettem, megítélésem szerint a Forma-1 történelmében jártasságot szerezni kívánóknak a "statiszták", azaz a mindössze néhány világbajnoki futamra beugró versenyzőket is illik ismerni. Lehetőleg minél jobban! Mindez azt is jelenti, hogy ha egy ebbe a kategóriába sorolandó pilótáról napvilágot lát egy könyv, akkor azt illik beszerezni - főleg ha nem haladja meg anyagi lehetőségeinket. Számomra egyébként is örvendetes, ha valaki veszi a fáradtságot, és egy egész könyvet szentel egy olyan versenyzőnek, aki nem sok vizet zavart a Forma-1-ben, mert ezekből általában a sikertelenség és rövid pályafutás okára is választ kap az olvasó.

Ezek alapján nem kérdéses, hogy a Jim Crawford életéről és pályafutásáról szóló könyv sem hiányozhatott a polcomról, melyet magától a szerzőtől, Kevin Guthrie-től vásároltam meg. A brit úriember világ életében Crawford rajongó volt, miután megtudta, hogy nem messze az ő lakhelyétől született. Így aztán vette a bátorságot, hogy magánkiadásban könyvet jelentessen meg róla, habár korábban semmilyen írói gyakorlattal nem rendelkezett.

Ennek tükrében az elkészült alkotás meglepően jóra sikeredett. Mi, újságírók jól tudjuk, hogy egy cikk megszületésének egyik legnehezebb fázisa megtalálni a megszólalókat, vagyis azokat, akik az általunk választott témához érdemben hozzá tudnak tenni. A másik - néha ennél is nezebebb feladat - hogy szóra bírjuk őket, és mindent elmondjanak nekünk, amit az adott témáról tudnak, sőt olyan dolgot is eláruljanak, amit talán nem is szerettek volna. Nos, Kevin Guthrie ebből a szempontól jelesre vizsgázott, hiszen Jim Crawford életének alakulásában szerepet játszó személyek közül sokat sikerült felkutatnia, és neki - mint elsőkönyves szerzőnek - sikerült őket szóra bírnia.

crawford.jpg

A borítón látható festmény egyedi megjelenést kölcsönöz a könyvnek

A kisméretű, puhafedelesmű meglehetősen rövid - mindössze 138 oldal - ráadásul az egyes oldalakon is viszonylag kevés szöveg található. Ennek ellenére úgy érzem minden lényeges momentumot tartalmaz Crawford pályafutásáról. Sőt, tulajdonképpen pontosan annyi információt található benne, melyet egy ilyen kaliberű versenyzőről tudni érdemes. Az én elvárásaimnak tehát majdnem tökéletesen megfelel a könyv, az olvasás során csak néha éreztem úgy, hogy bizonyos eseményekről szeretnék többet megtudni.

A Jim Crawford - The Life of a Modest Racing Hero című könyvből mindössze háromszáz példányt nyomtak, melyeket a szerző saját kezűleg számozott be és természetesen az aláírásával is ellátott. Ezek gyorsan el is fogytak, és a kis példányszámra való tekintettel valószínűleg nemsokára jelentősebb összegért fognak gazdát cserélni. Aki esetleg egy ilyen könyvre áhítozik, a szerző Facebook oldalán érdemes érdeklődni, hátha akad még néhány elfekvő példánya!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr7116351778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása