Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Grand Prix!

2016. március 15. 09:59 - Surányi Géza

Volt egyszer valaha egy 8W nevű játék, melynek az volt a lényege, hogy egy régi képről ki kellett találni kit ábrázol (Who?), hol készült (Where?), milyen autó van rajta (What?) és hogy miért érdekes a téma (Why?). Ehhez az öt W betűhöz még hozzáadódott a világháló rövidítése (World Wide Web), és máris összejött a 8W. A játékot a 2000-res évek elején szervezte egy holland-spanyol páros. A képeket a weboldalukon tették közzé, és egy hónap állt rendelkezésre a megfejtések beküldésére. A Why? válaszok a hónapok múltával egyre hosszabbak lettek, így egészen érdekes cikkek születtek. A játékba én is belecsöppentem és nagyszerű időtöltésnek bizonyult a nyomozómunka. Az internet akkori és mai állapotát össze sem lehet hasonlítani hasonlóképp az én könyvgyűjteményemmel, így egy-egy kép megfejtése és a válasz megírása nem kevés munkával járt.

Az oldal a mai napig létezik, és a játékosok beküldött írásai is megtalálhatóak átrendezett, áttekinthető formában. Sőt, a tartalom a mai napig bővül. Az autósport történelmét kedvelők valószínűleg már jártak ezen a holnapon, de ha mégsem, akkor feltétlenül érdemes felkeresni. (A címe: http://8w.forix.com) És hogy ezt miért is mondtam el? Nos, a weboldal készítői még akkoriban összeállítottak egy könyvlistát, mely az általuk feltétlenül beszerzésre érdemes köteteket gyűjtötte egy nagy csokorba. Mikor belevágtam az idegen nyelvű könyvek gyűjtésébe, akkor szisztematikusan kezdtem építkezni, és ez a lista (mely a lap közepétől kezdődik) volt az elsőrangú forrásom.

A figyelmes blogolvasó észreveheti, hogy a felsorolt könyvek közül már néhányat már bemutattam (The Complete History of Grand Prix Motor Racing, Autocourse évkönyvek, Racing The Silver Arrows, First Among Champions), essék most azonban szó a Grand Prix! című könyvről. Egész pontosan nem is egyetlen könyvről, hanem egy négykötetes sorozatról van szó. A cím ugyanolyan lényegre törő, mint maga a mű. Ugyanis a szerző, Mike Lang a fejébe vette, hogy megírja minden egyes Forma-1-es világbajnoki futam történetét sallangmentesen, csak a tényekre támaszkodva. És pontosan ezt is tette. Az első kötet - mely 1950-től 1965-ig öleli fel a világbajnokság történetét - még viszonylag rövid, de annál informatívabb versenyleírásokat tartalmaz. Nem csupán arról esik szó, hogy a versenyzők hanyadik helyről rajtoltak, mikor cseréltek kereket és hol értek célba, hanem a szerző ennek a miértjére is megadja a választ.

11_mexiko_gp-1.jpg

Sok szöveg - statisztika és pár kép - nálam ez a siker receptje

A további kötetekben a tudósítások egyre hosszabbak, a negyedikben több oldalt is megtöltenek. Ennek ellenére egy cseppet sem unalmasak! A szerző akarva akarva-akaratlanul vigyázott arra, hogy ne használjon túlságosan bonyolult kifejezéseket vagy hasonlatokat, a stílusa mégis változatos, a legkevésbé sem egyhangú. Sőt, annyira tökéletesen mutatja be a történteket, hogy az olvasónak néha az az érzése, hogy éppen egy izgalmas futam közvetítését nézi. A könyvek tartalmazzák az egyes versenyek rajtfelállását és végeredményét is, így referenciamunkának tökéletesen használhatóak.

grand_prix.JPG

Akit komolyan foglalkoztat a sportág történelme, annak ott áll a polcán ez a négy kötet

A fentiekből már látszik, hogy miért tartom ez a könyvet az egyik legfontosabbnak az autóversenyzés történelméről keletkezett művek közül. Ha valaki komolyan foglalkozni szeretne ezzel a témával a Grand Prix! sorozat nem hiányozhat a gyűjteményéből!

Én a negyedik kötettel kezdtem a gyűjtést, melynek pontos forrására érdekes módon már nem emlékszem, de valószínűleg a Maróti könyvkereskedés lehetett vagy valamelyik budapesti antikvárium. Amint tehetettem, megvásároltam a másik hármat is. Az első kötet még 1981-ben látott napvilágot, aztán évente jött a folytatás. 1990-ban újra kiadták az első két kötet immár egyetlen vaskos könyvbe foglalva, mely így 1950-től 1973-ig mutatja be a világbajnokság történetét. A negyedik kötet - mely az 1981 és '84 közötti versenyekről szól - sajnos az utolsó a sorban. A könyvgyűjtők számára jó hír, hogy még ma is könnyű hozzájutni a Grand Prix! egyes darabjaihoz, sőt az áruk sem szökött fel a csillagos égig az évek során. Mikor ezeket a sorokat pötyögöm, még a Vaterán is található belőle néhány kötet megfizethető áron. Érdemes azonnal lecsapni rájuk!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr868379074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása