Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Egy különleges életrajz

2012. október 04. 16:58 - Surányi Géza

Aki komoly autósport könyvtárat szeretne felépíteni, érdemes megfontolnia, hogy milyen könyvekből álljon majd a kollekció. Megítélésem szerint egy figyelemre méltó gyűjteményből nem hiányozhatnak a sportág történetében meghatározó szerepet játszó személyiségek életrajzai. Ebbe a kategóriába pedig feltétlenül beletartoznak a világbajnokok. Furcsa, bár némiképp megmagyarázható dolog, hogy egyes világbajnokokról könyvek "százai" láttak napvilágot (pl. Ayrton Senna vagy Nigel Mansell), másokról pedig egy, vagy egy sem íródott soha. Az utóbbi kategóriába tartozik a sportág 1979-es koronázott királya, Jody Scheckter.

A Jody - An Autobiography című könyv tulajdonképpen nem is világbajnok-életrajz, hiszen 1976-ban jelent meg, jóval azelőtt, hogy Scheckter belépett volna a sportág halhatatlanjai közé. Az első megjelentetést sem valamelyik ismert brit kiadó vállalta magára, hanem a dél-afrikai Hugh Keartland Publishers. Ennek ellenére mai napig ez az egyetlen kötet, mely teljes egészében Jody Scheckter karrierjéről szól. Érdekesség, hogy még a könyv még ugyanabban az évben Nagy-Britanniában is megjelent (egy hazai kiadó gondozásában), arról azonban sajnos nincs információm, hogy eltér-e valamiben az első kiadástól. (Valószínűleg nem, mert az oldalszám azonos.)

jody.JPG

A életrajzot maga Jody Scheckter vetette papírra, így egyes szám első személyben íródott. Ez egyfelől jó, hiszen így első kézből kapják az információkat az olvasók, másrészt viszont rossz, ugyanis - ahogy azt az előző postban kifejtettem - egy életrajz fontos kelléke a külső "szemlélők" megszólaltatása, mint például csapatfőnökök, csapattársak és ellenfelek. A későbbi világbajnok életrajzában ez sajnos nem kapott helyet, de további hiányossága a könyvnek, hogy meglehetősen szűkszavú. Igaz Jody villámkarriert futott be a Forma-1-be kerülése előtt, mégis szívesen olvastunk volna többet fiatalkori bukdácsolásairól. Ezt némiképp kárpótolja, hogy néhány fejezetben betekintést nyerhetünk a gondolkodásmódjáról és életfelfogásáról. Felüdülést jelent továbbá a versenyző "dél-afrikai angolját" olvasgatni, mely érdekes kifejezéseket és szófordulatokat tartalmaz.

A Jody - An Autobiography című könyv tehát igazán kellemes olvasmány, de egy részletes Jody Scheckter életrajzra sajnos még várnunk kell.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr644819844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása