Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Látogató a könyvtárban

2013. május 29. 18:25 - Surányi Géza

A tél végén az a megtiszteltetés ért, hogy meglátogatta könyvtáramat számos Forma-1 témájú kötet szerzője, Méhes Károly. Karcsival nyolc éve ismerjük egymást. Első alkalommal 2005 februárjában találkoztunk, ekkor utaztunk el együtt a Ferrari aktuális Forma-1 versenyautójának bemutatójára, Maranellóba. Azóta évente általában egyszer futunk össze, mégpedig a Magyar Nagydíj alkalmából, ahol a hosszú hétvége mind a négy napja során találunk alkalmat a beszélgetésre - gyakran a Ferrari csapatnál elfogyasztott ebédünk közben. Természetesen diskurzusaink témaköre legtöbbször a Forma-1 históriája, hiszen Karcsi is rajong iránta (különösen a 70-es évek hozzák lázba), de nem csak ez, hanem a könyvek iránti vonzalmunk is közös vonás. Hát csoda, hogy kíváncsi volt gyűjteményemre? Szerencsére februárban végre összejött a régóta esedékes látogatás, és örömöre szolgált, hogy egy igazi szakértőnek mutathatom meg a könyvtáramat. Remélem, egyszer én is viszonozni tudom nála a vizitet!

Karcsi.JPG

Méhes Károly (jobbra) és a blog szerzője

Karcsi nemcsak saját műveiből hozott két darabot ajándékba, hanem kölcsöadta Joakim Thedin: Memories of Ronnie Peterson c. könyvét, melyet maga a szerző küldött le neki. Ahogy már a címből sejteni lehet, a mű a tragikus körülmények között elhunyt Forma-1 versenyzőnek, Ronnie Petersonnak állít emléket. Mégpedig úgy, hogy megszólaltja mindazokat, akik közelről ismerték az egykori sztárt. (Az ötlet nem új, hiszen Ayrton Sennáról és James Huntról is született már hasonló jellegű alkotás.) A könyvben családtagok, szerelők, csapatfőnökök, barátok és egykori riválisok mesélik el néhány mondatban, hogy milyennek látták Ronniet. A történet a gyermekkorból indul egészen a versenyző haláláig. A mű érdekes olvasmány, hiszen számtalan, korábban még sohasem hallott sztorit tartalmaz, de inkább azoknak való, akik már ismerik a 70-es évek egyik legtehetségesebb pilótájának élettörténetét. Akik még nem, azoknak inkább Alan Henry: Superswede című könyvével érdemes kezdeni az ismerkedést, egész pontosan annak második, puhafedelű kiadásával, mely Peterson halála után jelent meg. Ezt remekül egészíti ki a a Memories of Ronnie Peterson c. könyv, melyet képanyaga tesz még vonzóbbá olvasók számára.

ronnie.JPG

A bloggal kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat továbbra is várom a gsuranyi@formula.hu e-mail címre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr525330327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása