Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Reklám helyett

2015. május 13. 19:47 - Surányi Géza

Eddig még nem említettem, hogy 2002 óta az Autósport és Formula magazin külsős munkatársa vagyok. Igaz, mostanában meglehetősen ritkán jelennek meg írásaim a lapban, de van egy állandónak mondható rovatom, a Könyvsarok. Ebben olyan könyvekről írok rövid ismertetőket, melyeket kiadók küldenek a számomra "tiszteletpéldányként". Igyekszem minél több könyvkiadóval a felvenni a kapcsolatot, és nagyjából minden negyedik szívesen veszi a megkeresést, hiszen egyetlen könyv áráért ingyenreklámot kapnak a legolvasottabb magyar autósport magazinban. Mások sajnos elutasító választ küldenek, és végül vannak olyanok, akik válaszra sem méltatnak. Évek óta remek kapcsolatot ápolok a Veloce kiadóval, a McKlein ügynökséggel, de több alkalommal kaptam már könyvet a Motor Racing Publicationstől, és az Ian Allan Publishingtól is. Nem volt hajlandó együttműködni a David Bull Publishing (pedig a híres amerikai, de egyébként magyar származású szakíró, Wimpffen János is közbenjárt az ügyben), míg válaszra sem méltatott például az Autocourse könyvek kiadója, az Icon Publishing.

Belátom, hogy a magazinban megjelent könyvbemutatóim kissé PR szagúnak hatnak, hiszen elsősorban a művek jó tulajdonságait emelem ki (mentségemre szolgál, hogy a leghíresebb angol szaklap, az Autosport is hasonlóan tesz), itt azonban a bloghoz méltóan kíméletlenül őszinte leszek. Kezdjük egy pozitív példával.

Az autósport szakirodalma rendkívül széles, a Motor Racing Publications kiadónak mégis sikerült egy olyan könyvvel kirukkolnia, melyhez hasonló csak nagyon kevés létezik még. Az újdonság szerzője Tony Southgate, akinek a nevéhez számos sikeres versenyautó megalkotása fűződik. A From drawing board to chequered flag (A tervezőasztaltól a kockás zászlóig) című könyvben végigkísérhetjük a ma már visszavonult tervező közel negyven éven át tartó karrierjének legfontosabb állomásait. Az a tény, hogy a szerző a nem csupán a Forma-1, hanem a sportautó-versenyzés, sőt a ralisport világában is megfordult, már önmagában biztosítja, hogy a könyv ne csupán érdekes, hanem rendkívül sokszínű is legyen. Ráadásul Southgate néhány olyan titokról is fellebbenti a fátylat, melyet az autósport történetéért rajongók már rég tudni szerettek volna. A 240 oldalas, több mint 250 képpel illusztrált könyvet a Motor Racing Publication gondozásában jelent meg. ISBN száma: 978 1 899870820.

from_drawing_board.jpg

Ennyi jelent meg a magazinban. Ehhez csak annyit tudok hozzátenni, hogy a könyv tényleg kitűnő olvasmány. és nem kell műszaki zseninek lennünk ahhoz, hogy megértsük a tartalmát. Egy jól megírt, érdekes történetekkel tarkított könyvvel van dolgunk, és aki szeretne kitörni a "versenyző-életrajzok - csapatokról szóló könyvek - évösszefoglaló kötetek" háromszögéből, annak feltétlenül ajánlom a From drawing board to chequered flag című könyvet. Leértékelve találtam az interneten 10 font(!) alatti új példányokat is, szóval nem érdekes sokáig habozni a vásárlással!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr777375604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása