Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Befejező Rész Mikorra?

2016. március 01. 19:47 - Surányi Géza

Teljesen megszokott dolog, hogyha valaki egy nagy múltú Forma-1-es csapat történetének megírására vállalkozik, és munkájának gyümölcse egy egész könyvet megtölt. De hogy négyet? Doug Nye bő két évtizeddel ezelőtt mégis ezt vette a fejébe. A szerző nevével először a 90-es évek elején találkoztam, amikor az egyik budapesti antikváriumból sikerült megkaparintanom a McLaren - The Grand Prix, Can-Am and Indy Cars című kötetének első kiadását. Ha emlékeim nem csalnak, ekkor került első alkalommal angol nyelvű autósport könyv a birtokomba! A szerzeményt végül nem olvastam el, hanem jó pár évvel később lecseréltem a második kiadásra és később, mikor a magyar nyelvű McLaren könyv kéziratán dolgoztam, kitűnő szolgálatot tett.

Doug Nye neve tehát már ismerősen csengett, mikor megtudtam, hogy The Saga of British Racing Motors címmel a B.R.M. csapat történetét szeretne megírni - négy kötetben! Ezek közül az elsőt - jelentős anyagi áldozatok árán - 2004 karácsonyán vehettem a kezembe. A nagy terjedelmet elsősorban a rendelkezésre álló források tekintélyes mennyisége indokolta, hiszen a szerző birtokába került a csapatalapító, Raymond Mays hagyatékának jelentős része, az összes levelezést beleértve! Ennek köszönhetően szinte naplószerűen képes volt a történetet rekonstruálni.

Az olvasó megismerheti a projekt keletkezésének körülményeit, az ötlet felmerülésétől kezdődően a finanszírozás megteremtésén át az autó kifejlesztéséig. A műszaki beállítottságúak különös örömüket lelhetik a könyvben, hiszen a könyv hemzseg részletes műszaki leírásoktól és a korabeli tervrajzoktól. Magam sosem ezek közé tartoztam, sőt sohasem értettem meg azokat a szerzőket, akik készpénznek veszik azt, hogy az olvasók minden részletre kiterjedően ismerik az autó, és különösen a motor összes alkatrészét és azok működési elvét. Aki a Forma-1-ért rajong, nem biztos, hogy tisztában van például a szelepek nyitási és zárási szöghelyzetének jelentőségével vagy a kerékfelfüggesztések típusaival, sőt ha azt mondják neki, hogy a motor kompresszióviszonya 1 a 11,5-höz, akkor nem fogja tudni, hogy az kevés, vagy sok. Valahol azt olvastam, hogy a teniszrajongók sem az ütők fejlődésének történetére kíváncsiak, persze ez a hasonlat jelen esetben nem teljesen helytálló, hiszen a Forma-1 technikai sport. Ha mégis szeretnénk elmélyedni például a de Dion típusú kerékfüggesztés rejtelmeiben, akkor érdemes rákeresni erre a kifejezésre az interneten, remek, ábrákkal szemléltetett leírásokat lehet találni.

De vissza a B.R.M könyvhöz! A részletes műszaki leírások sokasága ellenére a kötet rendkívül élvezetes. Nye megpróbál a történések mögé látni és megkeresni a dolgok miértjét. Valóban egy rendkívül részletes műről van szó, nem csak a versenyről ír a szerző. hanem az azok közötti "üresjáratok" idején történtekről is. Ez számomra sokkal fontosabb, mint például a motor műszaki paraméterei. Mindent mérlegre téve az első kötet elolvasása után csak azt tudom mondani, hogy egy remek könyvvel van dolgunk.

Az első kötet az 1945 és 1960 közötti korszakot öleli fel, ezen belül is a csapat első autójának megszületésére összpontosít. A sorozat első darabja még 1994-ban került a könyvesboltok polcaira. A második azonban csak 2003 tavaszán(!) azaz közel egy évtizedet kellett várni a folytatásra. Ennek örömére reprint kiadásban újra megjelent az első kötet.  A harmadik rész megjelenésének időpontja a leírtak tükrében (2008 februárja) nem is hat meglepetésként, az viszont talán igen, hogy a befejező rész a mai napig sem készült el! Doug Nye különféle internetes fórumokon rendszeresen megnyugtatta a negyedik kötetre várakozókat, hogy nem marad adós a folytatással, de a megjelenés időpontjára sohasem tesz ígéretet.

brm_uj.JPG

Egy, kettő, három... de hol a negyedik?

Sajnos az ár és a könyv oldalszáma romló arányt mutat. Az első kötetért megjelenése idején 70 angol fontot(!) azaz mai árfolyamon számolva közel 30 ezer Ft-ért kértek, ez 432 oldalt tartalmazott. A másodiknál ugyanennyiért csak 368 oldalt kaptunk, a harmadik pedig ugyancsak 368 oldalból áll, de már 80 fontért! Szerencsére még ennyi év elteltével is találni új és használt példányokat, és jóval olcsóbban is hozzá lehet jutni a sorozat darabjaihoz. Mivel pár éve remek kapcsolatot ápolok a könyvet megjelentető Motor Racing Publications kiadóval, bízom benne, hogy a negyedik kötetet majd elküldik számomra. Ennek időpontjára azonban tippelni sem lehet, így hát a B.R.M rövidítés kapcsán nekem leginkább "Befejező Rész Mikorra?" szókapcsolat jut eszembe...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr78179098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása