Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Vissza a 80-as évekbe

2020. december 27. 17:22 - Surányi Géza

Sokszor emlegettem már 1988. december 27-ét (például ebben a posztban), mely nap alapvetően megváltoztatta az életem. Ekkor vezették be a lakásunkba a műholdas TV csatornákat, én pedig annyit néztem ezeket, amennyit csak lehet. A három fogható csatorna közül a Sky Channel vált a kedvencemmé, ugyanis remek zenei és sportműsorok szerepeltek a programban. A hét fénypontját a csütörtök este hét órától vetített Mobil 1 Motorsport News, illetve a vasárnap délben sugárzott Shell International Motorsport Magazine adásai  jelentették. Az utóbbiban a legjelentősebb autós- és motorsport események egyórás összefoglalóját lehetett megtekinteni - a Forma-1-en kívül. Alig vártam a vasárnapot, hogy megnézhessem a Rali világbajnokság, vagy az ebben a posztban említett Forma-3000 egy-egy versenyéről szóló összeállítást.

Ezeket a műsorokat a Brian Kreisky által alapított Videovision Broadcast készítette a Sky számára. Kreisky korán felismerte a videótechnológiában rejlő lehetőségeket, ugyanis már a 80-as évek elején gyártotta saját műsorait. Általában három-négy operatőr - melyikből az egyik általában maga Kreisky volt - nekivágtak a világnak, hogy összefoglalókat készítsenek a már említett autósport eseményekről. Hihetetlen, de azzal a három-négy kamerával is olyan minőségű anyagot készítettek, hogy még ma is megállja a helyét! Most, amikor a Forma-1-es közvetítéseket több tucatnyi operatőr dolgozik, nehéz elhinni, hogy Kreisky és társai néhány kamerával a pálya szélén ácsorogva megörökítették az említésre méltó események döntő többségét. Sőt, a verseny előtt és után még interjúkat is készítettek a versenyzőkkel! A filmet aztán a Man szigetén lévő stúdióban összevágták, Kreisky alámondta a szöveget, és eladták a világ televíziós társaságainak. A végeredmény ragyogóra sikeredett, hiszen a gondosan kiválasztott zene és a remek operatőri munkának köszönhető vágóképek sajátos hangulatot kölcsönöztek műsornak.

A 80-as évek közepétől egyre több háztartásba került videómagnó, így Kreisky lecsapott a lehetőségre és a DUKE Video segítségével VHS kazettán is elkezdte árulni a nagyjából egyórás összefoglalókat. Merész vállalkozás volt ez akkoriban, hiszen a technológia - így a kazetták ára is a csillagos eget verdeste. Egyetlen szalag 20 angol fontba került, miközben egy Autocourse kötethez már 16-ért hozzá lehetett jutni! Mivel akkoriban a külföldről történő rendelés teljesen kizárt volt, én csak 1989-ben, a Sky Channel műsorán ismerkedtem meg ezekkel az összefoglalókkal. Akkoriban minden vasárnap délben ott ültem a TV előtt és vártam a Videovision összefoglalóit. Nagy szerencsém volt, hogy Kreisky lassan és nagyon érthetően beszélt (mint ahogy utódjai, Paul Fowler és Richard Nichols is), ezért akkori szerény angoltudásommal is megértettem mondanivalójának nagy részét.

Mindig vágytam arra, hogy ezeket az összefoglalókat újra láthassam, és ez az álmom a DUKE Video-nak és a Motorsport TV-nek köszönhetően részben valóra is vált. A DUKE ugyanis megjelentette videókazettán Rali Világbajnokság valamennyi fordulójának összefoglalóit 1985 és 1991 között. És ezeket meg is tudtam volna vásárolni, ha lett volna felesleges félmillió(!) forintom, ugyanis ennyibe került volna a 80 darab kazetta megrendelése. Így a kétezres évek közepén az Ebayről próbáltam megvásárolni ezeket, illetve a Sport- Prototípus Világbajnokság 1985 és 1988 között vetített összefoglalóit. Mivel akkoriban már mindenki próbált  szabadulni a kazettáitól, legtöbb esetben néhány fontért meg lehetett kaparintani egy-egy összefoglalót, persze az összesen mintegy 120 kazetta beszerzése lehetetlen feladatnak tűnt.

Szerencsére a DUKE Video úgy vélte, hogy a felvételek DVD változataira fizetőképes kereslet mutatkozhat, így 2008-tól elkezdték őket digitális formában is árulni. Először a két legtradicionálisabbnak tekinthető esemény, a Monte Carlo és az RAC Rally összefoglalóit adták ki. Az előbbinek 1986 és 1991, az utóbbinak 1983 és 1995 között rendezett futamairól jelent meg DVD. A vásárlók érdeklődése valószínűleg nem érte el a várt mértéket, mégpedig alighanem azért, mert az említett 19 lemez beszerzése átszámítva nagyjából 90 ezer Ft-ba került. Így a DUKE a Safari Rally 1985 és 1991 közötti történetét már egyetlen lemezre sűrítette. Az adathordozó kapacitása miatt az összefoglalókat sajnos meg kissé kellett nyirbálni, ugyanis a hat műsor összideje elérte a 300 percet, volna, míg a kiadványé "csak" 235 lett. A "vagdosásnak" példásul áldozatai lettek a nagyon hangulatos főcímek. A kiadó ebben látta a jövőt, ugyanis később ilyen formátumban jelent meg a Svéd, az Acropolis, a Portugál, az Argentin, az 1000 Tó, az Új-Zéland és a San Remo Ralik összefoglalója. Az alapos utómunkálatoknak köszönhetően kitűnő minőségű felvételek kerültek a DVD-re.

Ízelítő a Monte Carlo Raliról készült kollekcióból - a DVD sokkal jobb minőségű

És mi lett azokkal, akik az eredeti, teljes összefoglalókat szerették volna látni? A DUKE rájunk (pontosabban ránk) is gondolt, ugyanis lehetővé tette az eredeti kazetták felvételeinek megvásárlását DVD-n. Ezeken azonban sajnos semmilyen utómunkálatokat nem végeztek, így a minőség talán még rosszabb lett, mintha én digitalizáltam volna otthon egy agyonjátszott videókazettáról DVD felvevővel! Ráadásul ezért elég borsos árat is kértek! Öröm az ürömben, hogy letölthető formában is lehetővé tették a vásárlást, így mindössze 5 fontért hozzá lehetett (sőt a mai napig hozzá is lehet) jutni a vitatható minőségű eredeti felvételekhez. Időközben a DUKE Video-t is bekebelezte a mindent behálózó Motorsport Network, és immár az általuk működtetett Motorsport TV nevű internetes videólejátszó portálon is elérhetővé váltak a Rali vagy a Sport- Prototípus világbajnokság összefoglalói - sajnos a gyors letölthetőség érdekében alacsony felbontásban. Némi gyógyír, hogy a mai 4K-s okostévékkel már egész vállalható minőséget lehet varázsolni a felvételekből, persze mondjuk a Netflixtől fényévekre elmarad. Az meg különösen örvenedetes, hogy olyan összefoglalók is helyet kaptak az internetes oldalon, melyek sosem szerepeltek a DUKE Video kínálatában, pl. az 1984-es Sport- Prototípus Világbajnokság csaknem valamennyi futamának összefoglalója!

Egy videó a DUKE archívumból - kár, hogy a képminőség nem az igazi

A Motorsport TV segítségével tehát visszarepülhetünk a 80-as évekbe, hogy felidézzük az autóversenyzés egyik legszebb időszakának eseményeit. És ehhez nincs is szükség fluxuskondenzátorra (mint a Vissza a jövőbe című filmben), csak 3,5 fontra, amennyibe egyhavi Motorsport TV előfizetés kerül!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr7415335970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása