Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Harminchárom kötet

2017. november 19. 14:40 - Surányi Géza

A blog születésnapját ünneplő írásban nem említettem meg, hogy az eredeti elnevezés Forma-1 könyvtár lett volna (ez látszik is a http://f1library.blog.hu webcímből), de "tanítómesterem" az azóta sajnos már elhunyt Roóz Péter névváltoztatást javasolt. Hiszen már az induláskor kinyilvánítottam abbéli szándékom, hogy ne csak Forma-1 témájú könyvek kerüljenek terítékre, hanem az autósport más ágaival foglalkozó művek is. Ez a törekvés eddig nem igazán valósult meg, hiszen viszonylag kevés olyan írás látott napvilágot, mely más nem a Forma-1-gyel foglalkozik, talán a csak a Mágikus időutazás című bejegyzés sorolható ide. Most azonban új vizekre evezünk!

Az imént említett Roóz Péter éppen olyan volt mint én, a szívében egyaránt megfért a Forma-1 és ralisport. Pedig ezt azt hiszem nem sokan mondhatják el magukról! Nálam először a rali szeretet alakult ki. Tízéves korom környékén hallottam Ferjáncz Attiláról, majd láttam (moziban!) az Autóversenyzők című filmet - így az autóversenyzésnek ez a válfaja ragadott meg. Aztán 1986-ban Magyarországra érkezett a Forma-1, ami alapvetően megváltoztatta az életem. A rali iránti rajongásom azonban nem szűnt meg létezni, ma is megnézem a WRC összefoglalóit és az Országos Ralibajnokságról szóló tudósításokat. Az Eger Ralikra pedig mindig kilátogatok (azt hiszem még nem említettem, hogy a heves megyei megyeszékhelyen élek), sőt másfél héten át én írom a róla szóló cikkeket és tudósításokat a Heves Megyei Hírlapba és az újság hírportáljára.

Így aztán talán nem meglepő, hogy gyűjtöm a rali szakirodalmát is, elsősorban az évkönyveket. Ebből pedig a Martin Holmes nevével fémjelzett World Rallying sorozat darabjait tartom a legjobbnak. Ez ugyanis egy bennfentes szemével mutatja be a rali világbajnokság versenyeit, ráadásul nagyon olvasmányos formában. Érződik az írásokon, hogy a szerző hosszú évek (sőt évtizedek) óta ebben a közegben és él és mozog, mindent és mindenkit ismer, és pontosan tudja, hogy mi, miért történik. Kiválóak a bevezető írások, és különösen érdekesek - akár hosszas böngészésre is alkalmasak - versenyzőkről szóló részletes statisztikák. A képek ugyancsak elsőosztályúak. A könyvek végén meg van egy nagy halom adat a nemzeti bajnokságok eredményeiről - természetesen a magyarról is! Egy nagyszerű könyvsorozatról van tehát szó, mely a rali történelme iránt rajongóknak kötelező darab.

world_rallying-1.jpg

Íme a teljes kollekció!

A könyvvel először 1994-ben találkoztam, ugyanis akkor magyarul is megjelent RallyeVilág címen. Fekete András vállalkozott arra, hogy kiadja, de egy későbbi telefonbeszélgetésünk során elárulta, hogy anyagi csőd volt az egész. Egyébként az általa működtetett modellboltban vettem meg azt a bizonyos magyar nyelvű kiadást, és néhány hiányzó példányt is. Andrásnak köszönhetően jutottam hozzá, az első, 1979-es kiadáshoz, igaz nem eredeti, hanem egy ízléses borítóval ellátott, puhafedeles fénymásolat formájában, mely megszólalásig hasonlít az eredetire. Ennek különösen örültem, mert egy eredeti, 1979-es példányért horribilis összeget kérnek el az internetes könyvesboltok! Aztán az év során az összes darabot beszereztem, egyiküket az ebben a posztban említett könyvesboltból.

A második kötetet az egyik cigarettagyár szponzorálta, később az Audi lett a főszponzor. 1986-ban támogató nélkül jelent meg. 1987-től a Pirelli vette pártfogásba a szerzőt, így a gumimárka neve hosszú évekig összefonódott a World Rallying évkönyvvel. 2010-ben a Pirelli kivonult a világbajnokságról, így 33 kötet után vége szakadt a nagyszerű sorozatnak. Érdekesség, hogy létezik egy "nulladik kiadás" is, mely a Rallying'78 címet viseli, és természetesen erről az évről szól. Ez azonban olyan ritka, mint a fehér holló, így a beszerzése  - legalább is realisztikus áron - reménytelen feladat... A többi kötet ára elég széles skálán mozog, van amelyik pár font nagyságú összegért megkaparintható, némelyikért azonban száz fontnál is nagyobb összeget kell leszurkolni.

world_rallying-2.jpg

A fénymásolt 1979-es kötet és az egyetlen magyar nyelvű kiadás

A konzekvencia: a World Rallying évkönyvsorozat köteteinek ott a hely egy gyűjtő könyvespolcán. Sok sikert a 33 kötet összegyűjtéséhez!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr7612809160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása