Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

17883 kilométer

2014. március 02. 17:56 - Surányi Géza

A címben szereplő távolságot tette meg az a könyv, melyet most górcső alá vesz a blog szerzője. Hogy melyik kötetnek és miért kellett ennyit utaznia, arra hamarosan fény derül.

Aki valaha próbálkozott könyvek beszerezésével, az tisztában van vele, hogy egyes darabokat pillanatok alatt elkapkodnak, vagy ha nem is, pár év múlva már lehetetlen hozzájutni. És ekkor jön a képbe az új-zélandi Hard To Find Books nevű könyvesbolt, melynek a nevéből is kiderül, nehezen fellehető könyvek értékesítésével foglalkozik. Azt persze leírni is felesleges, hogy megkérik az árát a ritka példányoknak, sőt a szállítás sem olcsó, de aki nagyon áhítozik egy műre, annak mindenképpen érdemes betekinteni a távoli földrészen található bolt kínálatába.

hard.JPG

Ebben a dobozban érkezett meg hosszú utazás után a kincs - szerencsére épségben

Épp itt leltem rá annak a könyvsorozatnak az első kötetére, melynek a többi kötete (az utolsó néhány kivételével - melynek megszerzését nem tartottam fontosnak) már ott lapult a polcomon. A nemes egyszerűséggel Formula 1 World Championship című puha fedeles könyvből álló sorozat (talán a füzet megnevezés pontosabb lenne) a Transport Source Books-nak (röviden TSB) nevezett kollekció darabja. A sorozat kiadója nem tett mást, minthogy korabeli újságokból kiollózta a Forma-1 világbajnokságról szóló cikkeket, ezeket lefénymásolta és kiadta. Forrásul a legjobb magazinok szolgáltak, mint az Autosport, a Motor Sport vagy az Autocar. 

tsb_1950-52.JPG

A fénymásolt lapok minősége sajnos bőven hagy kívánnivalót maga után, de a tartalom mindenért kárpótol. Mivel abban az időszakban a televízió meglehetősen ritkán közvetítette a futamokat, vagy ha mégis, akkor kisebb-nagyobb szünetekkel, a magazinok rendkívül nagy részletességgel mutatták be a versenyek történéseit. Így nagyszerű cikkek születtek, melyeket egy megszállott rajongó ma is szívesen olvasgat. A sorozatnak összesen 14 kötete jelent meg 1997-ben, melyből egyes példányok még ma is megvásárolhatók használtan, igaz ehhez mélyen zsebbe kell nyúlnunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr85839838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása