Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Kedvenc könyvem

2012. szeptember 21. 13:30 - Surányi Géza

Akkor csapjunk bele a lecsóba! Kezdetnek következzék egy kis időutazás! Nagyjából nyolc évvel ezelőtt a Formula magazin valamennyi munkatársa azt a feladatot kapta a főszerkesztőtől, hogy nevezze meg kedvenc könyvét, illetve írjon róla egy rövid ismertetőt. Az én választásom Adriano Cimarosti: The Complete History of Grand Prix Motor Racing c. kiadványára esett. Akkor ez a rövid írás jelent meg róla a lapban:

Ez a vaskos könyv igazi csemege az autóversenyzés története iránt rajongóknak. Az 504 oldalas műben a szerző bemutatja évenkénti bontásban az autósport összes jelentős versenyét és egyéb történését, kezdődően az 1894-es Párizs-Rouen viadallal és befejezve a világbajnokságot eldöntő 1996-os Japán Nagydíjjal. A képekkel gazdagon illusztrált könyv tartalmazza a bevezetett új műszaki megoldások leírását, a versenyautók legfontosabb adatait, a pályák rajzait, sőt a legjelentősebb személyiségek aláírását is.

complete.JPG

Régen olvastam ezt a nagyszerű könyvet, de az álláspontom azóta sem változott, hiszen ezt tartom kedvenc olvasmányomnak. Vannak talán szebb és izgalmasabb könyvek is, de olyan, ami ennyire alaposan foglalja össze az autóversenyzés (egészen pontosan a Grand Prix Racing - vagyis a Nagydíj versenyzés) történelmét, aligha. Egyetlen hátránya, hogy egyetlen színes képet sem tartalmaz, fekete-fehérből viszont rengeteget, sőt sikerült a kép és a szöveg arányát is jól eltalálni. Referenciamunkának is kitűnő, hiszen az évenkénti bontás miatt könnyen előkereshető belőle a szükséges információ. További erénye, hogy nagyon olvasmányos, sőt az autóversenyzés "hajnalának" bemutatása kifejezetten regényes.

Azt hiszem, ha a könyvtáram csak egyetlen könyvből állhatna, alighanem Cimarosti művét tartanám meg. Aki  most szeretne megismerkedni az autósport történelmével, annak mindenképpen a The Complete History of Grand Prix Motor Racing c. könyvet ajánlom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr524792742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása