Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Információk első kézből

2015. december 27. 13:54 - Surányi Géza

Ez a poszt két dolog miatt is rendhagyó. Egyrészt azért, mert egy olyan könyvről szeretnék szólni, melyet még nem olvastam, másrészt pedig azért, mert a blog hagyományainak megfelelően ugyan angol nyelvű könyvről lesz szó, csakhogy magyar szerző tollából.

Azt hiszem Méhes Károlyt egyetlen magyar könyvgyűjtőnek sem kell bemutatnom, de ha mégis, akkor ajánlom mindenkinek a figyelmébe a Látogató a könyvtárban című blogbejegyzést. Karcsi azóta sajnos nem járt a könyváramban, én viszont az év elején meglátogattam őt Pécsett. Persze erről csak akkor értesült, mikor nagyjából negyven másik vendég társaságában megpillantott a helyi művelődési ház egyik különtermében. A felesége ugyanis meglepetéspartit szervezett az 50. születésnapja alkalmából!

Nekem ugyan nem volt születésnapom februárban, de aztán mégis úgy alakult, hogy én kaptam ajándékot Karcsitól. (Igaz nem ott a helyszínen - hiszen nem számíthatott az érkezésemre - hanem kicsit később, egy közös ismerősünk közvetítésével.)  Mit is kaphattam volna mást tőle, mint könyvet! Károlyról minden ismerőse tudja, hogy megszállott Gilles Villeneuve rajongó. Csakhogy ő nem elégszik meg azzal, hogy könyvekből vagy újságokból tájékozódik, hanem saját szakállára (mert tényleg van neki!) folyamatos kutatómunkát végez. Ez többek között abból áll, hogy megkeresi azokat a személyeket, akik közeli ismeretségben álltak Villeneuve-vel és próbál belőlük új információkat megtudni.

Kezdetben csak a blogján tette közzé ezeket a sokszor meglepő történetekkel teli interjúkat, először magyarra fordítva, később már eredeti nyelven, angolul. Mivel az interjúk számos érdekességet tártak fel, illetve teljesen új megvilágításba helyeztek bizonyos eseményeket, Karcsi belátta, hogy ezek egy könyvben lennének legjobb helyen. Valahogy így születhetett meg a Gilles Villeneuve - His untold life from Berthierville to Zolder című kötet. Karcsi az interjúkészítés során nem csak Berthierville-ben (Villeneuve szülővárosa) és Zolderban járt, hanem sok más helyen is: az azóta sajnos már elhunyt Andrea de Cesarist például Monacói Nagydíj hétvégéje során faggatta. Akit személyesen nem tudott elérni, azt más módon kereste meg. Mario Andrettit felhívta telefonon, Jody Scheckter pedig rendhagyó módon e-mailben válaszolt a kérdéseire. Így készült el 44 interjú.

villeneuve.JPG

Jól sikerült a borító, nem igaz?

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy tavaly megkaptam a kéziratot, mert Károly kíváncsi volt az észrevételeimre és a javaslataimra. Miután áttanulmányoztam, írtam néhány gondolatot e-mailben, melyek bízom benne, hogy hasznosnak bizonyultak. A jutalmam egy dedikált példány lett. A "késztermék" elolvasására sajnos még nem tudtam időt szentelni, így nehéz minden részletre kiterjedő véleményt formálni róla, az azonban már a kéziratból is megállapítható volt, hogy a könyv számtalan érdekességét és soha nem hallott történeteket tartalmaz. Tökéletes bizonyítéka annak, hogy az első kézből származó információk mindennél többet érnek! A könyv elsősorban azoknak szól, akik ismerik Gilles Villeneuve életének főbb mozzanatait, így ha a kedves olvasó ezt nem mondhatja el magáról, akkor érdemes tájékozódnia, mielőtt beleveti magát Méhes Károly könyvének olvasásába.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr58156608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása