Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Hármas

2017. március 15. 11:27 - Surányi Géza

Ha osztályoznom kellene a jelen írásom tárgyául szolgáló könyv szerzőjét, akkor hármas érdemjegyet kanyarítanék a képzeletbeli ellenőrző könyvébe. Ez hűen tükrözné a véleményem a Remembering Elio című alkotásról.

Pedig (majdnem) minden adott lett volna ahhoz, hogy Lorie Coffey a legjobb osztályzatot kapja az Elio de Angelis életéről és pályafutásáról írt művéért, a hiszen a könyv elkészítése során magáénak tudhatta a fiatalon elhunyt versenyző családjának támogatását. Nem csak Elio testvérei, Fabiana, Andrea és Roberto álltak rendelkezésére, hanem édesapja, Giulio is húsz évvel a fia halála után volt először hajlandó beszélni róla. (A könyv egy évtizeddel ezelőtt, 2006-ban látta meg a napvilágot.)

de_angelis_uj.JPG

A szerzőnőnek mégsem sikerült maradéktalanul kiaknáznia a ragyogó alkalmat, így sajnos viszonylag kevés személyes történet gazdagítja az egyébként alapos művet. Ennek talán nyelvi akadályai lehettek, hiszen Coffey nem beszél olaszul, míg a de Angelis családnak nem erőssége az angol nyelv. Persze mindezt könnyű lett volna a tolmács segítségével áthidalni. Mindennek eredményeként a versenyző gyerekkoráról és gokartos pályafutásáról nagyon kevés információt kap az olvasó, a történetetek egy része sem "jön át" angol nyelven olvasva. A könyv a Forma-1-es pályafutására fókuszál, melynek során a szerzőnő versenyről-versenyre mutatja be de Angelis karrierjét, helyenként életrajzi motívumokat beleszőve. Sajnos a stílus egy kissé száraz, de legalább így nem kell bonyolult nyelvtani fordulatokat kibogoznunk, vagy a köznyelvben kevésbé használt szavakat után keresgélni a szótárban.

Akad néhány kifejezetten nem egy ilyen stílusú életrajzhoz illő elem is a könyvben. Ilyen például Elio de Angelis Forma-1-es versenyautóinak stúdiófotói, a lényeges műszaki paraméterekkel megtoldva. Csak én gondolom úgy, hogy ez nem passzol egy versenyző személyiségét bemutatni kívánó műbe? (Vagy ha mindenáron szükség van rá, akkor inkább a függelékbe való.) Ráadásul a méretek megadásánál a brit mértékegységrendszert (Imperial units) használta szerző, pedig az olvasók többségének az hüvelyk, a láb és a font, mint mértékegység, nem sokat mond.

Látszik tehát az igyekezet, de a késztermék mégsem olyan lett, hogy a legmagasabb osztályzatot érdemelje ki. Valószínűleg a szerzőnőnek nem is az volt a célja, hogy egy minden részletre kiterjedő, alapos önéletrajzot alkosson, hiszen egy album jellegű, nagyméretű könyvvel van dolgunk, mely számos fényképpel illusztrált. Sajnos ezek minősége sem mindig üti meg a kívánt mértéket. További probléma, hogy lapok széle az oldalak döntő többségénél fekete, és mivel fényes, vastag papírról van szó, egyetlen lapozás után azonnal csúnya ujjlenyomat éktelenkedik rajta. Némi iróniával azt is mondhatnánk, hogy a könyvet - mint a több százéves kódexeket - célszerű kesztyűben kézbe venni...

Aki szeretné megvásárolni a könyvet, annak nem kell az antikvár könyvesboltokat felkeresnie, hiszen új példányok is akadnak még az internetes kereskedéseknél - még elfogadhatónak mondható árakon.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr2311744405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása