Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Férfiak a volánnál

2017. szeptember 26. 17:25 - Surányi Géza

Könyvgyűjtő "karrierem" kezdetén lázasan próbáltam kideríteni, hogy mely Forma-1 versenyzőkről látott már napvilágot életrajzi könyv, és melyikről nem. Mikor ebben kértem segítséget egy angol internetes fórumon, akkor ajánlottak figyelmembe egy igazán érdekes művet. A Men At The Wheel (azaz Férfiak a volánnál) című kötetről van szó, melynek szerzője Peter Miller. Ahogy a többes számból is látszik, Miller nem egyetlen versenyző karrierjét dolgozta fel, hanem néhány ismert, és ami számomra fontos - kevésbé ismert versenyző történetét is megírta korábban soha nem látott részletességgel.

A 163 oldalas könyvbe ugyanis 25 versenyző rövid életrajzát zsúfolta bele, mely annyit jelent, hogy mindegyikre nagyjából 5-6 oldal mint jutott. Márpedig hol lehet ennyi információt egy helyen megtalálni Peter Arundell, Giancarlo Baghetti, Lorenzo Bandini, Richie Ginther, Jack Lewis, Willy Mairesse, Mike Parkes, Mike Spence, Trevor Taylor, Maurice Trintignant, vagy Nino Vaccarella karrierjéről? Angol nyelven alighanem sehol! Rajtuk kívül persze a világbajnokok és a futamgyőztesek bemutatása is érdekes olvasmány, de egy elszánt könyvgyűjtő számára korántsem tartalmaz annyi újdonságot mint a felsorolt versenyzőkről szóló fejezetek. 

A könyv komoly hátránya, hogy több, mint fél évszázaddal ezelőtt,1963-ban jelent meg, mikor a fent említett versenyzők még a pályákon száguldoztak, így karrierjük bemutatása nem teljes. Ettől független szeretném vásárlásra biztatni blogom olvasóit, mert pótolhatatlan információkat tudhatnak meg a szóban forgó könyvből. Ráadásul mindehhez még száz nagyszerű fotó (igaz mind fekete-fehér) is társul!

Ennek amerikai megfelelője (vagy legalább is hasonló felépítésű) a Ross R. Olney nevével fémjelzett Superstars of Auto Racing című alkotás. Az 1975-ben megjelent,  126 oldalas műben Roger McCluskey, Richard Petty, Mark Donohue, Jackie Stewart, Gordon Johncock, Emerson Fittipaldi, Don Garlits, Peter Revson, George Follmer, A.J.Foyt és Jody Scheckter karrierjével ismerkedhet meg az olvasó. Közülük néhányan ugyebár sohasem versenyeztek a Forma-1-ben (igaz az Indy 500 történetének meghatározó személyiségei), a többiekről pedig kiadtak életrajzi művet, persze - ahogy ebben a bejegyzésben írtam - némelyik megfizethetetlen. Olney nevéhez még egy könyv fűződik, az 1978-ben napvilágot látott Modern Auto Racing Superstars, de sajnos ez a mű nincs a birtokomban, így nem tudom megmondani, hogy az elsőként említett könyv második kiadása, vagy egy másik kötet.

men-superstars.jpg

A három felsorolt műből tehát Peter Miller könyvének ott a helye egy gyűjtő könyvespolcán, efelől semmi kétségem sincs!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr412769402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása