Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Amerikából jöttem...

2019. január 18. 22:30 - Surányi Géza

Amikor 2004-ben megjelent a The Jack Brabham Story című könyv, akkor azonnal tudtam, hogy ennek ott a helye a polcomon. A miértre később térnék vissza, rendhagyó módon kezdjük azzal, hogyan is jutottam hozzá a kötethez! Talán olvasóim emlékeznek még, hogy az USA dollár árfolyama a 2000-res évek elején elkezdett drasztikusan  csökkenni, 300 Ft-ról 2004 decemberére egészen 180 Ft-ig(!!!) zuhant. Ebben az időszakban érdemes volt könyveket (vagy akár bármi mást) az Egyesült Államokból beszerezni, mert egyrészt az ebben a posztban említett M-zsák nevű szállítmányozási módnak köszönhetően olcsó volt a postaköltség, másrészt az éber vámosok általában nem csaptak le a csomagokra. Így ekkortájt én is számos kötetet a tengerentúlról rendeltem meg, hiszen jóval olcsóbban kijött, mintha az Egyesült Királyságból próbáltam volna vásárolni. Arról nem is beszélve, hogy a könyvek előtt "álló" nagy út miatt általában alaposan becsomagolták a könyveket, így nagyobb eséllyel érkeztek meg sérülés nélkül, mint Európából.

Így került birtokomba nem sokkal a megjelenés után a fent említett mű, átszámítva 6100 Ft-ért. A könyv értékének és a jelentős árfolyamváltozásnak köszönhetően ez a mutatvány napjainkban közel három és félszer ennyi pénzbe kerülne! Az Egyesült Államokból történő rendelésnek egyetlen hátulütője volt csupán: nem lehetett biztosra menni, hogy a európai kiadás teljesen megegyezik az amerikaival. Szerencsére a Brabham könyv esetén ez mindössze annyiban merült ki, hogy az előbbiben a Pavilon Books Limited van feltűntetve kiadóként, míg az utóbbiban (vagyis az én példányomban) az egykor kiadóként és nagyszerű akcióiíról híres könyvesbolt, a Minneapolisban található Motorbooks. Hogy ennyire ne legyen egyszerű a dolog, akkor gyorsan hozzáteszem, hogy létezik egy ausztrál kiadás is, ami minden szempontból megegyezik a másik kettővel, csakhogy a borítója teljesen másképp néz k0i! A kötetek egyezőségét az is mutatja, hogy mindhármat Szingapúrban nyomtatták.

brabham_uj.jpg

A saját példányom - az európai kiadás hasonlóan néz ki

Ez talán már jelzi, hogy egy impozáns művel van dolgunk: nagyalakú, minőségi papírra nyomtatott és gyönyörű fotókkal illusztrált. A történetet egyes szám első személyben meséli el, maga Jack Brabham, akinek a blogban már többször (itt és itt) említett Doug Nye volt a segítségére. A mű "naplószerűen" meséli el a háromszoros világbajnok életének legfontosabb állomásait, helyenként meglepő részletességgel. Hogy maga Brabham emlékezett-e vissza például arra, hogy fél évszázaddal azelőtt egy bizonyos versenyen melyik henger hajtókarja tört el, vagy azt Doug Nye nyomozta-e ki később a korabeli archívumokból azt nem tudom, kettőjük precizitását ismerve azonban biztos, hogy a végeredmény tükrözi a ténylegesen megtörtént eseményeket. A mű érdekes, szórakoztató, humoros, bár az ausztrálok által beszélt angollal néha meggyűlik a baja az olvasónak. Jó pár korábban nem ismert apró részlet derül ki a műből, így a mű azoknak is ajánlott, akik jól ismerik az öt évvel ezelőtt egykori kiválóság karrierjét. A könyv Black Jack mérnöki-konstruktőri mivolta miatt bővelkedik a technikai részletekben is, amit a téma iránt kevésbé fogékonyak nem igazán tudnak értékelni. A szöveg-illusztrációk aránya jól eltalált, és minden érdekes momentumhoz az odaillő kép társul.

s-l1600.jpg

Az ausztrál kiadás - a képet az internetről vettem kölcsön

A fent leírtak tükrében talán már érhető, hogy miért nem hiányozhatott a könyv a gyűjteményemből. Persze ezeket akkor még nem tudtam, de a Nye-Brabham páros közös munkájáról csak ilyen kiváló végeredményt tudtam elképzelni. Ahogy a bejegyzés elején is írtam a könyv megvásárlása sajnos nem épp pénztárcakímélő cselekedet. Az Amerikából történő vásárlást sajnos jelentősen megbonyolítja, hogy a csomagok sokszor fennakadnak a vámvizsgálaton, és ilyenkor a vámot és az ÁFÁ-t is meg kell fizetni a vásárlónak. Ennek a jelenségnek, illetve az USA dollár 280 Ft körüli árfolyamának köszönhetően egy-egy könyv a tengerentúlról való megvásárlása már korántsem olyan vonzó, mint másfél évtizeddel ezelőtt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr114554196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása