Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

Gondolatok a könyvtárban - II. rész

2017. december 28. 16:25 - Surányi Géza

A virtuális könyvtár barangolása közben tartsunk most egy kis szünetet és menjünk vissza az időben három évtizedet! Az időutazás célja, hogy fiatalabb generáció is láthassa, miként próbáltuk (szó szerint!) követni akkoriban a Forma-1 eseményeit.

1987-ben már túl voltunk az első Magyar Nagydíjon, én pedig nagy érdeklődéssel vártam az új szezont. Persze arról, hogy mikor kezdődik, fogalmam sem volt, hiszen egyetlen elérhető forrásomban, az Autó-motorban elfelejtették megemlíteni. Így aztán arra gondolva, hogy ugyanazon a hétvégén rendezik, mint az 1986-os idény-nyitót, rádióműsorokból próbáltam megtudni az eredményt - természetesen mindhiába. Valahonnan később kiderült, hogy az új évad csak április 12-én kezdődik Brazíliában, melyet természetesen nem közvetített a Magyar Televízió. Jól ismert történet, hogy az MTV első közvetítését, az 1976-os Osztrák Nagydíjat csúszás miatt félbe kellett szakítani, mely óriási felháborodást keltett, így alighanem ennek következtében itthon szinte egyetlen versenyt sem közvetítettek élőben egészen 1987-ig. Ahogy az Arcanum adatbázisban tett kutatásaim eredményeként kiderítettem, nagyjából 60 percnyi összefoglalót adtak általában 16-18 órától a kettes csatornán, mivel ott akkor kezdődött az adás. Így azt, aki régi Forma-1 futamok élő közvetítéseit keresi magyar nyelven, el kell szomorítanom: ilyen nem létezik!

De vissza 1987-hez! Azt hiszem a Rádió- és Televízióújságból szereztem tudomást, hogy létezik egy Maximális sebesség nincs... című tízperces műsor a Petőfi rádióban, mely a Formula 1 híradó címet viselte. Korszakalkotó dolog volt ez akkoriban, mert a rajongók ezekből tudtak információkhoz jutni a versenyekről és egyéb Forma-1 érdekességekről. Az adások szerkesztője Földy Attila volt, akit már korábban sikerült megismernem, mivel akkoriban a helyi Ifjúsági házban rendezték a Volánpörgetők című sorozatot, melynek keretében ő beszélgetett a kor legjobb magyar autóversenyzőivel. Így találkozhattam a csak TV-ből és újságokból ismert akkori sztárokkal, például Móczár Péterrel, Cserkuti Józseffel, és idősebb Tóth Jánossal, aki az akkor még tizenéves Janikát is elhozta, sőt az egyik kérdésnél ki is küldte a teremből, mert nem akarta, hogy hallja a választ! Szóval Földy Attila szerkesztette az említett rádiós műsort, melyet a futamok utáni kedden, 14:50-kor kezdődött. (Így legalább hazaértem az iskolából!) Az a tíz perc akkor bearanyozta a napomat!

A Magyar Televízió első (ráadásul élő!) közvetítése 1987-ben az év negyedik futama, a Monacói Nagydíj volt május utolsó hétvégéjén, azaz nagyjából akkor lehetett látni először az azévi autókat, legalábbis mozgás közben. Az év folyamán további öt versenyt lehetett a TV-n keresztül megnézni: a Brit, az Olasz, a Német, az Osztrák és természetesen a Magyar Nagydíjat. (Melyet azóta sem tudtam megszerezni magyar nyelven!) Az időmérő edzések közvetítéséről a hazai verseny kivételével persze szó sem volt (ez akkoriban így volt más országoknál is), ezért aztán a néző csak a közvetítés elején bemutatott grafikáról tudta meg a rajtfelállást, melyet ha elég lassan vetítették, el is lehetett olvasni. A többi versenyről csak az imént már említett rádióadásból lehetett tájékozódni, meg az Autó-motorból, persze jó egyhónapos késéssel. Így aztán például az USA Nagydíj végeredményét a rádióból tudtam meg, a futam utáni kedd délután! Arról persze szó sem lehetett, hogy a versenyeket bármi módon rögzítsük, mert videómagnója csak a tehetősebb rétegnek volt. És ebben a korszakban a magamfajta, 13 éves rajongónak füzetet kellett vezetni, hogy nyilvántartsa a versenyek eredményeit és a pontverseny állását.

1987_mon_gp.jpg

Egy elsárgult újság - benne a Monacói Nagydíj élő közvetítésének időpontjával

Az ember hajlamos arra, hogy rózsaszín szemüvegen keresztül nézze a múltat, de akkor is azt mondom, hogy ez életem egyik legszebb időszaka volt!

Ezzel a kis múltidézéssel kívánok a blog olvasóinak Boldog Új Esztendőt!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr7813262949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása