Autósport könyvtár

Könyv, újság, DVD... és még sok minden más!

A stílus maga az ember!

2018. április 14. 10:06 - Surányi Géza

Ahogy korábban már említettem, az autósport technikai oldala iránt nem túlzottan vagyok fogékony, csak az autók legalapvetőbb műszaki tulajdonságaival vagyok tisztában. Annál jobban érdekel az autóversenyzés emberi oldala, azaz szeretem megismerni azt, hogy valójában kik is ülnek a volán mögött. És ez alatt nem csak a karrierjük alapos ismeretét értem, hanem kíváncsi vagyok az illető személyiségére, jellemvonására, életvitelére. Épp ezért kedvelem az olyan életrajzi könyveket, melyek erre a területre is kiterjednek. Mint tudjuk, az autóversenyzői életrajzoknak három típusa létezik. Az egyik a hivatalosnak nevezett életrajz, melynek során maga a versenyző írja a meg karrierjének történetét, esetlegesen egy szellemíró (erről bővebben itt) segítségével. A második esetben a versenyző csak közreműködik a könyv megszületése során, de magát a szöveget nem ő írja. A harmadik pedig az, amikor a pilóta semmilyen módon nem vesz részt az elkészítés során, mivel vagy már nem él, vagy kategorikusan elzárkózik a közreműködésről. Mindhárom típusnak megvannak az előnyei és hátrányai. Az igazi persze az, ha a háromból legalább kétféle létezik és mindegyiket módunkban is áll elolvasni.

A versenyzők által írt könyvek közé tartozik Innes Ireland önéletrajza, mely az All Arms and Elbows címmel látott napvilágot. Ezt teljes egészében a versenyző írta, és pontosan alkalmas arra, hogy a könyvben előadott sztorikon keresztül az olvasó megismerje a a neve ellenére skót származású versenyző jellemvonásait. És mivel Ireland sosem a versenyek között otthon ülő típusok közé, (sőt, épp ellenkezőleg: maximálisan élvezni kívánta az élet minden pillanatát) ilyen történetekben bizony nem szűkölködik a könyv. Természetesen a mű nem csak "sztorizgatásból" áll, hanem a versenyző karrierjének a legfontosabb állomásait bemutatja - még ha időnként elnagyolva is. A szöveg rendkívül szórakoztató, és be kell vallanom, időnként hangosan felnevettem az olvasás közben! A nyelvezet nem egyszerű, hiszen Ireland gyakran alkalmaz a köznapi angol nyelvben ritkán használatos szavakat, vagy kifejezéseket. Ahogy mondani szokták: "A stílus maga az ember!" és ez a skót versenyző mondatszerkesztésén, szóhasználatán jól látszik.

A mű első alkalommal a versenyző visszavonulása után jelent meg 1967-ben, majd 1994-ben jött a második, bővített kiadás. Ennek előkészülete során Ireland azt tervezte, hogy számos olyan dolgot oszt meg az olvasókkal, melyet annak idején még nem kívánt (vagy nem mert?) leírni, de betegsége, majd halála miatt ezt a tervét már nem valósíthatta meg. Özvegye segítségével mégis belekerültek azok a részek, amelyek az eredeti kiadásból valami miatt kimaradtak. Nagy kár hogy nem maga a versenyző dolgozta át a művet, mert olvasás közben egyértelműen az az érzése az embernek, hogy bőségesen maradt még mondanivalója, de 1967-ben még nem látta elérkezettnek az idejét, hogy ezeket a nyilvánosság elé tárja. Ennek ellenére egy nagyon őszinte hangvételű könyvről van szó, ahol az esetek többségében a szerző nem rejti véka alá a véleményét.

ireland.jpg

A mű 2005-ben harmadszor is megjelent. Ez azonban az első kiadás oldalainak közepes minőségű szkennelését tartalmazta, csak a képanyagában tér el a korábbi kiadásoktól. Így aztán ezt a művet nem vásároltam meg, pedig még akciósan is lehetett kapni. Ma már nincs ilyen könnyű helyzetben az, aki a könyv megszerzésére vágyik, hiszen még egy közepes állapotú első kiadásért is közel tízezer forintot kell áldozni, egy szép példányért pedig kétszer ennyit! A második kiadás árfekvése épp a kettő közé esik, a harmadikból pedig még új példányok is akadnak a kiadónál hozzávetőlegesen 11 ezer forintos áron. A fentiek miatt a mű olvasgatása kifejezetten kellemes kikapcsolódás, és mivel Innes Ireland a nagydíjgyőztesek közé tartozik, a műnek ott a helye egy olyan gyűjtő polcán, aki egy kicsit komolyabban veszi a könyvgyűjtést.

A teljesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy 2008-ben egy újabb kötet jelent meg Innes Ireland Remembers... címmel, melyről sajnos semmiféle információm sincs, mivel a magas ár miatt nem vásároltam meg. Elképzelhető, hogy Ireland korábban megjelent írásaiból állították össze a művet, hiszen az imént már említett kiváló íráskészsége miatt számos magazinnak dolgozott élete során. A könyv tehát egyértelműen vonzó, de a közel 13 ezer forintos "listaár" és a polcomon tornyosuló elolvasására váró kötetek miatt egyelőre le kell róla mondanom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f1library.blog.hu/api/trackback/id/tr1012911211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása